Огляд комп`ютерної гри Agents of Mayhem
Скріншот 1 - огляд комп`ютерної гри Agents of Mayhem

Привіт усім читачам нашого сайту та фанатам комп'ютерних ігор. Сонячне літо вже майже добігло кінця, а це означає лише одне – попереду на всіх чекає справжній шквал осінніх новинок, довгоочікуваних проектів "Triple A-класу" анонсованих ще під час виставки E3 2017: Dishonored: Death of the Outsider, Wolfenstein II: The New Colossus, Middle-earth: Shadow of War, Assassin's Creed: Origins, The Evil Within 2, Star Wars Battlefront II, Call of Duty WWII, Need for Speed: Payback.

Скріншот 2 - огляд комп`ютерної гри Agents of MayhemА поки цього не сталося, ми вирішили привернути вашу увагу до ще одного масштабного релізу серпня від авторів відомої багатьом серії Saints Row. Пані та панове, зустрічайте нашого сьогоднішнього гостя Agents of Mayhem – це комп’ютерна гра в жанрі Third-person shooter, Action-adventure розроблена американською студією Volition та видана при підтримці німецької корпорації Deep Silver п’ятнадцятого серпня 2017 року на PC, Xbox One та PlayStation 4. За основу сюжету сценаристи взяли один із можливих фіналів Saints Row: Gat out of Hell.

Скріншот 3 - огляд комп`ютерної гри Agents of MayhemSpoiler Alert! Той самий, в якому найкрутіший і культовий персонаж усієї серії - Джоні Гет пліч опліч з Кінзі Кенсінгтон скрутили роги повелителю пекла та успішно врятували боса від примусового одруження. Як ви пам’ятаєте після цього головному герою за перемогу над Люцифером було запропоновано самим Господом Богом декілька варіантів дій. Одним з них виявилася можливість відтворити планету Земля, але з альтернативною історією. Історією, де зовсім не існувало ні знаменитої банди Святих з третьої вулиці, ні їхнього ватажка, ні Dubstep зброї, ні професора Genki з його телевізійним шоу "Genki Bowl".

Скріншот 4 - огляд комп`ютерної гри Agents of MayhemВідповідно усіх тих подій, що спочатку сколихнули жителів міста Стілуотер, а потім пронеслися, мов блискавка, вулицями Стілпорту, добряче роздратувавши мера і приватну військову корпорацію "STAG", ніколи не відбулися, а прибульці на чолі з імператором Зіньяком й близько не з’являлися у нашій рідній Сонячній системі. В такому світі і розвиваються сюжетні події гри, котрі вже з перших хвилин презентують вам дві протиборчі організації. Першою з яких виявляється "L.E.G.I.O.N." (League of Evil Gentlemen Intent on Obliterating Nations) – ця могутня злочинна спільнота, яка налічує не один десяток суперлиходіїв, очолювана таємничою особистістю на ім’я Morningstar.

Скріншот 5 - огляд комп`ютерної гри Agents of MayhemЇї голова разом з сотнями, якщо не з тисячами поплічників, має лише одну ціль - абсолютне світове панування, якого йому врешті-решт вдається досягти. Всього за одну ніч десяткам солдат, оснащених енергетичними гвинтівками, танками з лазерними гарматами, субмаринами з функцією невидимості, вдалося розгромити провідні армії та зненацька застати уряди багатьох країн. Така прикра подія увійшла в історію, як "Devil's Night" та знаменувала собою тріумфальне встановлення єдиного порядку майже у всіх куточках планети Земля під прапором Легіону.

Скріншот 6 - огляд комп`ютерної гри Agents of MayhemЗвісно новий устрій прийшовся далеко не всім до смаку, серед люду знайшлися й ті непоодинокі особистості, хто був готовий боротися з тиранією завойовників до кінця, давати їм жорстку відсіч, захищаючи невинних жителів від кривди, зазіхань, терору і багаточисленних небезпек. На світ досить швидко з’явилася інша організація, котра носить назву "M.A.Y.H.E.M." (Multinational Agency for Hunting Evil Masterminds). Добре фінансоване зі сторони корпорації "Ultor" та очолюване презентабельною і водночас суворою міс Персефоною Брімстоун, невеличке угрупування професіоналів є ледь не єдиною силою у всьому світі, що хоч якось дає відсіч Легіону, постійно зриваючи тут і там їхні підступні злочинні плани.

Скріншот 7 - огляд комп`ютерної гри Agents of MayhemЦього разу основною ціллю ліги борців з суперзлочинцями стає одна високоповажна особа. Ним виявляється не абихто, а ста двадцяти п’ятирічний турецький доктор – Осман Тімур A.K.A. Dr. Babylon. І нехай вас зовсім не дивує його похилий вік, незважаючи ні на що, цей персонаж відчуває себе просто прекрасно. Справа в тому, що він є наполовину людиною, наполовину кіборгом, займає важливий пост одного з семи міністрів Легіону і відповідальний за детальні дослідження темної матерії.

Скріншот 8 - огляд комп`ютерної гри Agents of MayhemСаме на її основі завдяки геніальному розуму вченого та кільком експериментам, протягом останніх місяців вдалося успішно створити боєголовку надзвичайної руйнівної сили. За останніми розвідданими, отриманими пані Брімстоун, новинка знаходиться в одній з підземних лабораторій Сеулу, куди вже за мить прибуває "A.R.K." (Adaptive Roaming Kommand). Цей величенький футуристичний корабель, який чимось трохи схожий на знаменитий "Avenger" із XCOM 2 і "Helicarrier" із всесвіту коміксів Marvel, є мобільним штабом для організації "M.A.Y.H.E.M.".

Скріншот 9 - огляд комп`ютерної гри Agents of MayhemКожен з його внутрішніх секцій укомплектований відповідним персоналом і все це для комфортної роботи польових агентів. Так завідувач зброєю – шотландець Кормак Росс "Claymore" зможе встановити декілька поліпшень для кожного з них, завідуюча лабораторією – американка Елізабет Фокс "Gremlin" за скромну суму коштів створить пару цікавих технологічних прототипів. Молодий DJ з кодовим ім’ям "Mixer" дасть змогу перевірити власні навички ведення бою з різними супротивниками у спеціальній тренувальній кімнаті.

Скріншот 10 - огляд комп`ютерної гри Agents of MayhemПрезентабельний італійський авто-дизайнер - Енцо Гарібальді "Quartermile" забезпечить вас власним залізним конем оснащеним штучним інтелектом, а суворий індійський контрабандист – "Relic" час від часу підкидатиме значні суми коштів на рахунок. Не вистачає для повного щастя серед особового складу лише Капітана Америки та відомого на весь світ чоловіка у залізному костюмі, визнаного багатьма генія, мільярдера, плейбоя та філантропа. Все починається з того, що борту корабля проходить детальний інструктаж для трійки польових агентів готових відправитися на чергову операцію.

Скріншот 11 - огляд комп`ютерної гри Agents of MayhemПеред ними ставлять завдання захопити нову чудо зброю та нейтралізувати доктора Вавілона – такою є сюжетна зав’язка, а зараз ми переходимо до огляду гемплейних особливостей даної гри. Якщо треба було описати гемплей всього однією цитатою, для цього ідеально підійшли слова одного з орків із всесвіту Warhammer 40,000: Dawn of War, а саме: "Run and Shoot, Shoot and Run". На вас чекають купка харизматичних польових агентів, точніше кажучи цілих чотирнадцять яскравих особистостей, що в свій час з тих чи інших причин вирішили приєднатися до спільноти "M.A.Y.H.E.M.".

Скріншот 12 - огляд комп`ютерної гри Agents of MayhemЯк приклад, в минулому професійна крадійка, пірат, а тепер досвідчений хакер - Марина Сантос також відома, як "Fortune" у компанії з дроном "Glory" полюбляє носити з собою два енергетичні пістолети та прудко ухилятися від ворожих атак. Інша ситуація з божевільним, у хорошому сенсі цього слова, німецьким футбольним фанатом з кодовим ім’ям "Red Card". Він не пропустить повз себе ні однієї бійки, а потужний прототип зброї, котрий поєднує у собі водночас штурмову гвинтівку та дробовик, задасть жару усім хто вирішить стати на його шляху.

Скріншот 13 - огляд комп`ютерної гри Agents of MayhemМіс "Scheherazade" така собі смертоносна і містична пані, ніхто не знає її реального імені, рідної країни чи вподобань. Вона носить з собою лише гострий, мов бритва, меч та весь час спілкується різними загадками й приказками. Фанати серії Saints Row без проблем впізнають серед головних героїв знайомих персонажів – Олега, Пірса Вашингтона та Джоні Гета. Як не парадоксально, але сценаристам вдалося зробити кожного з агентів по своєму унікальним, від чого слідкувати за їхніми взаємовідносинами персонально нам було цікавіше, аніж за розвитком основного сюжету гри.

Скріншот 14 - огляд комп`ютерної гри Agents of MayhemНе зрозумійте нас неправильно, центральний антагоніст, його лейтенанти також виглядають непогано та їх персоналії розкриті не гірше за головних героїв у невеликих роликах прекрасно намальованих у стилі мультиплікаційних серіалів вісімдесятих – дев’яностих років минулого століття. Нам чомусь відразу згадався Teenage Mutant Ninja Turtles 1987 року. На кожне із завдань можна обрати трьох різних агентів та миттєво перемикатися між ними в будь-який момент. До речі, гра має аж п'ятнадцять рівнів складності.

Скріншот 15 - огляд комп`ютерної гри Agents of MayhemВи вільні налаштувати собі ступінь бойових зіткнень з супротивниками на власний смак – від казуальних до насправді хардкорних. На легких рівнях складності ваш вибір не матиме особливого значення, адже всього одним героєм з легкістю будуть перемагатися цілі армії, то на високому чи максимальному - загін оперативників повинен ретельно підбиратися відповідно до обставин кожної місії. Одні з представлених агентів без проблем розбираються з супротивниками у важкій броні, інші краще знешкоджують ворогів, захищених енергетичними щитами.

Скріншот 16 - огляд комп`ютерної гри Agents of MayhemЄдиним фактором, котрий є спільним для всіх - шкала хаосу. Заповнити її на всі сто відсотків – тоді обраний персонаж проведе надзвичайно потужну атаку, яка у більшості випадків стане для багатьох присутніх недругів летальною. За кожну успішно виконану операцію її учасники отримують поїнти досвіду та підвищують власний рівень, збільшуючи максимальний показник здоров’я, енергію щита та вогневу міць. Перші двадцять ступеней розвитку героя відкриваються вище описаним способом, інші ж двадцять лише за спеціальні енергетичні ядра з червоними кристалами.

Скріншот 17 - огляд комп`ютерної гри Agents of MayhemКожен з персонажів має три власні слоти поліпшення, що надають їм активні чи пасивні бонуси, до цього вони додатково модифікуються схемами Легіону. Напевно вас цікавить: "Є чим зайнятися у футуристичному Сеулі майбутнього у відриві від основного сюжету?". Розробники залишили місце для декількох додаткових завдань та різноманітних активностей: нейтралізуйте ворожі патрулі, рятуйте заручників, руйнуйте станції спостереження, підривайте вантажівки Легіону, проникайте у їхні секретні бази чи захоплюйте наявні аванпости.

Скріншот 18 - огляд комп`ютерної гри Agents of MayhemЗнайдеться й робота для колекціонерів: розшукуйте розкидані по місту скриньки з припасами або уламки червоних енергетичних кристалів, яких всього небагато й немало – цілих триста п’ятдесят штук. Також ви, як у Assassin's Creed, маєте змогу відправляти вільних агентів у різні куточки світу на різноманітні завдання, використовуючи поїнти розвідки. Успішно виконавши їх вони принесуть вам трошечки коштів, нові схеми чи ресурси. На превеликий жаль гра має й купу суттєвих недоліків, які тим чи іншим чином впливають на загальне враження.

Скріншот 19 - огляд комп`ютерної гри Agents of MayhemПершим із них є одноманітність ігрового процесу – більшість завдань представлені у дусі: "Піди туди і знешкодь десятка три-чотири вояків Легіону". Якщо у перші години сюжету це не так сильно кидається в очі із-за появи нових агентів, то ближче до фіналу стає просто нудно від відстрілу орд однакових електронних болванчиків. Пам’ятаєте перегони на рікшах з Saints Row: The Third чи битву з гігантською банкою газованого напою "The Saints Flow" на ім'я Paul із Saints Row IV – такого в цій грі й близько немає.

Скріншот 20 - огляд комп`ютерної гри Agents of MayhemСитуацію хоч якось міг би врятувати кооперативний режим, але розробники чомусь його не передбачили. Другою проблемою є кепський дизайн рівнів – це стосується в першу чергу підземних лабораторій, які місцями схожі одна на одну, немов дві краплини води. У нас не раз виникало відчуття Дежавю при їхньому дослідженні, коли ледь не по кілька разів проходиш крізь знайомі кімнати. Проблемою номер три є купа технічних проблем, точно не знаємо, як там справи у гри на консолях, але складається таке враження, що у співробітників QA відділу відповідальних за стан PC-версії були тривалі вихідні: місцями нестабільний FPS, застрягання героя на місці, спаун супротивників за межами локації, у середині стін чи інших об’єктів на ігровому рівні, неробочі скрипти та політ камери крізь текстури при користуванні транспортом.

Скріншот 21 - огляд комп`ютерної гри Agents of MayhemДуже сподіваємося, що всі ці глюки та баги виправлять найближчими патчами. Четвертим мінусом гри є те, що Сеул майбутнього хоч виглядає чудово, але незважаючи на цей факт, є абсолютно мертвим, такою собі картонною декорацією. На його вулицях немає ні магазинів, ні автомобільних майстернь з тюнингу, ні хірургічних клінік, як у Saints Row, а місцеві NPC займаються незрозуміло чим. В цілому Agents of Mayhem вийшла дуже суперечливою грою з яскравим асортиментом переваг і недоліків.

Скріншот 22 - огляд комп`ютерної гри Agents of MayhemНазвати її провальною у нас язик не повернеться, але присвоїти їй статус культової чи ідеальної також не вийде після витрачених нами тридцяти п’яти годин. Іншими словами у розробників цього разу вийшов міцний середнячок, який зірок з неба не хватає та й пожурити його є за що. Цей ігровий проект "ні риба ні м’ясо". Сподіваємося у Volition наступного разу вийде трошечки краще за те, що ми отримали цього разу, адже потенціал для побудови нової серії просто величезний. Купувати цю гру чи ні, як завжди, вирішуйте самі, а ми бажаємо усім нашим читачам удачі та до зустрічі у наступному випуску!

Скріншоти комп`ютерної гри Agents of Mayhem
Скріншот 23 - огляд комп`ютерної гри Agents of Mayhem

Скріншот 24 - огляд комп`ютерної гри Agents of Mayhem