Огляд комп`ютерної гри Aliens versus Predator
Скріншот 1 - огляд комп`ютерної гри Aliens versus Predator

Привіт усім фанатам космічних хорорів, сподіваємося ви добре відпочили за нещодавні травневі свята, котрі швидко добігли кінця. Багато хто з вас вже повернувся до роботи, а у когось на носі літня сесія, разом з вами повернулися до роботи й ми, готові надалі радувати усіх читачів якісними рецензіями. Тож, розпочинаємо наш сьогоднішній випуск з історії: колись давним-давно у далекому 1979 році на кіноекрани в світі вийшов фільм британського режисера Рідлі Скотта "Alien" подарувавши нам мабуть одного з найстрашніших інопланетних створінь – чорного мов ніч, смертельного ксеноморфа.

Скріншот 2 - огляд комп`ютерної гри Aliens versus PredatorСіквел під назвою "Aliens" 1986 року від відомого багатьом канадського режисера Джеймса Камерона приніс до всесвіту космічних піхотинців, що ціною власного життя боролися зі страшними інопланетянами. А вже через рік до великих екранів дістався наш третій герой, що проявив себе у ролі майстерного вбивці, полюючи на добре тренований, досвідчений та озброєний до зубів загін командос, збираючи трофеї глибоко в джунглях Центральної Америки у фільмі американського режисера Джона Мактирнана "Predator".

Скріншот 3 - огляд комп`ютерної гри Aliens versus PredatorЦе було лише питанням часу, коли усі три сторони об'єднаються в цікавій пригоді чи історії кінофільму або гри. Одним з перших ігрових проектів, якому вдалося звести знамените зіркове тріо став Aliens versus Predator 1999 року від британської студії Rebellion Developments.

Гра була не поганою, але все-таки не дуже відрізнялася від стрімко набираючих популярність шутерів відомих багатьом під назвою Doom, Quake, Wolf3D та Duke Nukem 3D.

Скріншот 4 - огляд комп`ютерної гри Aliens versus PredatorСправжній успіх настиг дану франшизу лише у 2001 році, коли американська студія Monolith Productions, відома багатьом з вас такими чудовими ігровими проектами як No One Lives Forever, Tron 2.0, F.E.A.R., Middle-earth: Shadow of Mordor, випустила свій черговий шедевр під назвою Aliens versus Predator 2. Гра на той час стала справжнім проривом у ігровій індустрії та залишається й на сьогоднішній день "ігровим проектом з великої букви". Після такого неочікуваного успіху багато студій намагалися повторити концепцію другої частини пригод космічних піхотинців, чужого та хижака, але усі ігрові проекти створені пізніше не зазнали успіху, а лише розчарували фанатів.

Скріншот 5 - огляд комп`ютерної гри Aliens versus PredatorЗгодом, як це зазвичай буває, про дану франшизу усі забули. Так тривало аж до одного єдиного дня, коли на полицях магазинів з'явився наш сьогоднішній гість Aliens versus Predator – це комп'ютерна гра в жанрі First-person shooter розроблена британською студією Rebellion Developments та видана японською компанією Sega шістнадцятого лютого 2010 року на PC, PlayStation 3 та Xbox 360. Чи вартий цей проект того, щоб витрачати на нього кошти та час, чим саме він може похизуватися – давайте розглянемо усі його аспекти детальніше.

Скріншот 6 - огляд комп`ютерної гри Aliens versus PredatorСюжет гри протікає навколо території планети BG-386, де вже декілька років на теренах невеликої колонії активно працюють вчені, інженери та інші представники корпорації "Вейланд-Ютані" на благо людської цивілізації. Очолює весь цей складний процес не аби-хто, а сам директор корпорації - Карл Бішоп Вейланд, що активно співпрацює зі головним науковим співробітником - Доктором Гроувзом у пошуку та дослідженні наявних архітектурних споруд, пам'яток та інопланетних артефактів. Все йде без проблем до того моменту, коли корпорація нарешті знаходить і намагається відкрити доступ до свого найголовнішого призу – старовинної піраміди хижаків.

Скріншот 7 - огляд комп`ютерної гри Aliens versus PredatorДалі все йде шкереберть, корпорація починає втрачати контроль, більшість співробітників та мешканців колонії стають жертвами ксеноморфів, а з дослідницьких лабораторії відсилають сигнал SOS з проханням термінової допомоги. І ось от вже, не гаючи часу, до планети мчить військовий корабель "USS Marlow", що несе з собою десятки озброєних морських піхотинців серед яких присутній наш перший головний герой – безіменний молодий та недосвідчений новобранець з прізвиськом "Rookie". Цей зелений берет не так давно навчався бойовій підготовці у суворого майора Ван Зандта та гарячкуватої Терези Аквіли на прізвисько "Текіла", а тепер разом з товаришами повинен вступити в бій зі смертельними ксеноморфами у складі 3-го полку 1-го батальйону корпусу морської піхоти.

Скріншот 8 - огляд комп`ютерної гри Aliens versus PredatorКомандування морських піхотинців в який раз поставилося до організації військової операції у притаманному їм стилі. Як завжди, вони швидше за все грали у футбол чи прохолоджувалися алкогольними напоями в найближчому барі, але ніяк не займалися плануванням операції. Не дивно, що звичайне «полювання на ксеноморфів», як його називає командування, обертається для корпусу морських піхотинців справжньою катастрофою. Нашому безіменному новобранцю щастить не потрапити до лап чужих, але, незважаючи на цей факт, він сам знаходиться в становищі далекому від комфорту та повної безпеки.

Скріншот 9 - огляд комп`ютерної гри Aliens versus PredatorОпритомнівши посеред темного технічного приміщення колонії, Rookie знаходить себе лише у компанії темряви та декількох тіл його колишніх товаришів. Узявши до рук пістолет та зібравши всю волю в кулак, зелений берет намагатиметься дістатися уцілілих морських піхотинців, постійно борячись за власне життя. Протягом проходження сюжетної лінії цього персонажа, котра складається з п'яти місій ви встигнете добре покивати п'ятами від десятків ксеноморфів, які так і хочуть поласувати молодим морським піхотинцем, завітаєте до гнізда чужих та постараєтеся зробити шашлик з їхньої королеви, будете битися не на життя, а на смерть з хижаком посеред величезної арени, навіть кинете виклик Вейланду і його армії андроїдів.

Скріншот 10 - огляд комп`ютерної гри Aliens versus PredatorІгровий процес за морського піхотинця поєднує у собі абсолютно два різні жанри і являє мікс динамічного шутера від першої особи разом з напруженим хорором. В один момент ви озброєні штурмовою гвинтівкою, дробовиком, вогнеметом, знаменитим важким кулеметом M59/B самотужки чи у компанії піхотинців прориваєтеся до цілі крізь десятків  зовсім непривітних ксеноморфів, прикриваючи своїх товаришів вогнем та посилаючи у супротивників град із куль, а в інший момент, маючи дефіцит боєзапасу, обережно пробираєтесь крізь заповнені темрявою приміщення, пильно слідкуючи за датчиком руху, постійно чуючи шипіння та скрегіт кігтів страшних створінь, що от-от з'являться із найближчої вентиляційної шахти.

Скріншот 11 - огляд комп`ютерної гри Aliens versus PredatorВ цілому компанія за морського піхотинця вийшла найкращою з трьох представлених, цьому сприяє і постійна зміна ігрових локацій та ситуацій, в котрі потрапляє цей головний герой - це жодним чином не дасть занудьгувати.

Тепер ми перейдемо до сюжетної кампанії під номером два, в якій вам дають можливість пограти за смертельного чужого. І цього разу головною діючою особою виступатиме ксеноморф №6 чи як його просто називають вчені "шостий".

Скріншот 12 - огляд комп`ютерної гри Aliens versus PredatorЦей чужий був вирощений в лабораторії корпорації «Вейланд-Ютані» та довгий час знаходився під пильним наглядом головного вченого - Доктора Гроувза. В силу своєї унікальності «Щостий» суттєво відрізнявся від інших особин, володіючи більш розвиненим інтелектом і підвищеної фізичної силою. Внаслідок інциденту, що відбувається поблизу піраміди хижаків лабораторія втрачає електроенергію і в цей же момент декілька десятків чужих разом з ксеноморфом №6 вириваються на свободу, вбиваючи будь-кого, хто стане на їхньому шляху.

Скріншот 13 - огляд комп`ютерної гри Aliens versus PredatorІгровий процес за чужого можна описати всього двома словами – чистокровний стелс. Більшість часу ви будете ховатися у тінях і вентиляційних шахтах, полюючи на морських піхотинців. Для знешкодження більшості супротивників ксеноморф буде використовувати свої гострі, мов леза, кігті та хвіст.

Ще однією особливістю чужого є його ричання, за допомогою якого, можна відволікати чи виманювати певних супротивників з групи у зручні для вас місця, а потім досить швидко розправлятися з ними.

Скріншот 14 - огляд комп`ютерної гри Aliens versus PredatorНа нашу думку дана компанія є найслабкішою з трьох представлених, оскільки більшість завдань, що постануть перед вами будуть лише одного типу – вбивства усіх морських піхотинців чи андроїдів, разом з захопленням та зараженням спеціально відмічених осіб лицехватами. Як наслідок ви не відчуєте жодного різноманіття чи задоволення від гри за ксеноморфа. Єдиним світлим місцем у всій цій компанії є остання місія, в які ви будете битися з декількома хижаками одночасно. В силу того, що чужий може регенерувати власне здоров'я і йому на відміну від морського піхотинця чи хижака непотрібні спеціальні аптечки – навіть фінальна битва не викликає жодних проблем на високому рівні складності з використанням знаменитої тактики "вдарив-втік".

Скріншот 15 - огляд комп`ютерної гри Aliens versus PredatorТретьою і останньою у грі є компанія за хижака, що прибуває до планети BG-386 з метою допомоги своїм старшим братам та віднайти інформацію про рідну планету чужих. Цей молодий хижак не так давно пройшов усі випробування на своїй рідній планеті та з честю здобув звання воїна. Геймплей за хижака являє собою гармонійне поєднання стелсу та динамічного екшену. Ви зможете досить швидко перестрибувати з одного місця на інше та забиратися на високі виступи і вершини дерев, постійно міняючи свою позицію, – це стане у нагоді як при прихованому проникненні на добре охоронювану територію так і в бою з декількома супротивниками.

Скріншот 16 - огляд комп`ютерної гри Aliens versus PredatorОкрім цього ви зможете широко використовувати усю зброю та гаджети хижака - будь це звичайні наручні клинки, знаменита наплічна плазмова гармата, спеціальні міни, метальний диск чи спис – все це стане у нагоді. Не слід забувати й про можливість ставати невидимим, фірмовий тепловий зір хижака, медичні капсули та сканер. Протягом проходження сюжетної лінії за цього персонажа вас чекають напружені битви з зграями ксеноморфів, а також полювання на нічого не підозрюючих морських піхотинців разом зі збиранням звичних для хижака-воїна десятків трофеїв. В цілому третя компанія вийшла не менш цікавою за пригоди морського піхотинця.

Скріншот 17 - огляд комп`ютерної гри Aliens versus PredatorТакож ми не можемо не сказати декілька слів по мультиплеєр, котрий складається із семи різних режимів, серед яких представлені наступні: Deathmatch, Species Death Match, Mixed Species Death Match, Domination, Survivor, Predator Hunt та Infestation. Якщо коротко – то мультиплеєр вийшов непоганим. Хоч більшість цих самих режимів можна побачити в Call of Duty, Quake 3, Unreal Tournamet, але за рахунок унікального оформлення ігрових рівнів та кардинальної відмінності геймплею за кожну із трьох представлених сторін протистояння приносять задоволення. В цілому мультиплеєрний режим вартий вашої уваги та в ньому можна непогано провести декілька годин разом у компанії друзів.

Скріншот 18 - огляд комп`ютерної гри Aliens versus PredatorНа жаль ігровий проект має декілька суттєвих мінусів, що досить сильно руйнують усе задоволення від ігрового процесу. Першими є проблеми з анімацією супротивників ті ж самі чужі, інколи просто переміщаються по повітрю замість того, щоб спокійно лізти собі по стелі чи по стінах будівель. Другою проблемою є одноманітність ігрових локацій, якщо пам'ятаєте в Aliens versus Predator 2 для кожного персонажа були створені свої унікальні ігрові локації, в яких проходила його сюжетна компанія. В цій грі, на превеликий жаль, такого немає й близько.

Скріншот 19 - огляд комп`ютерної гри Aliens versus PredatorВ силу чого розробники вирішили провести усі три компанії в одних і тих же локаціях – нам не відомо,  може це був банальний брак коштів, часові рамки чи лінь level-дизайнерів. Останнім мінусом гри є відверто слабкий сюжет,  розробники намагалися пов'язати між собою події усіх трьох компаній і це їм частково вдалося, але в деякі моменти складається відчуття того, що сюжетні події зшиті між собою білими нитками, що зовсім не йде грі на користь. Сюжетне оповідання кожної із компаній не доповнює одне одного, як це було в Aliens versus Predator 2 за рахунок чого у фіналі ми отримуємо зовсім не радісну і швидше сіру картину, а не ефект "Wow that was awesome!".

Скріншот 20 - огляд комп`ютерної гри Aliens versus PredatorЯк ви можете побачити у студії Rebellion вийшов достатньо середній ігровий проект, котрий викликав досить багато суперечок між фанатами серії. Ця гра представляє собою "ні рибу, ні м'ясо", іншими словами, не може дотягнутися до рівня другого AVP і схопити з неба декілька зірок, але й водночас з цим не можна назвати її цілковитим провалом чи дуже кепським представником ігор у всесвіті чужого та хижака. Тож, якщо ви є фанатом серії AVP, чи вам просто подобаються ігри даного жанру – спробуйте пограти в цей ігровий проект, хоча вирішувати, як завжди вам.

Скріншот 21 - огляд комп`ютерної гри Aliens versus PredatorДо зустрічі у наступному випуску!

"Karl Bishop Weyland: This has been a high-cost operation. Let us hope that my predecessor's faith in it was justified."

"Karl Bishop Weyland: My name is Karl Bishop Weyland, and this is my facility. All you have to do is leave and I give you my word that you will not be pursued... At least not by any of my personnel."