Огляд комп`ютерної гри Borderlands
Скріншот 1 - огляд комп`ютерної гри Borderlands

Привіт усім фанатам пригодницьких ігор, цього разу ми вирішили присвятити цей випуск серії, справжньою зіркою якої є робот CL4P-TP. Отже зустрічайте нашого сьогоднішнього гостя Borderlands – це комп’ютерна гра в жанрі Action role-playing, First-person shooter розроблена американською студією Gearbox Software та видана компанією 2K Games двадцятого жовтня 2009 року на PlayStation 3 та Xbox 360, а вже всього через шість днів після релізу на консолях вона дісталася до володарів PC. До вас є невелике запитання: "Чи захоплювалися ви в дитинстві пригодницькими фільмами або мріяли за допомогою старовинної піратської мапи віднайти давно втрачену скриньку наповнену безліччю скарбів та коштовностей?"

Скріншот 2 - огляд комп`ютерної гри BorderlandsЯкщо так – ласкаво просимо на Пандору, планету де всі ваші мрії нарешті збудуться. Вона розташована десь далеко-далеко у галактиці та знаменита своїми багаточисленними пустелями з велетенськими піщаними дюнами, льодовиковими пустками, зовсім недружньою флорою і фауною, а також величезною кількістю різних бандитів, готових пристрелити першого зустрічного мандрівника лише заради забави. Ви напевно думаєте: "Що ж такого привабливого чи унікального є на цій планеті?" Відповідь на це питання лежить глибоко посеред легенд, приказок та багаточисленних історій присвячених старовинному "Сховищу" невідомої інопланетної цивілізації – Ерідіанців.

Скріншот 3 - огляд комп`ютерної гри BorderlandsНаповнене величезною кількістю скарбів, ерідіанських технологій, воно чекало на своїх шукачів, а відкрити його можна було виключно в певний момент усього один раз. Якщо цього не вдасться зробити, доведеться чекати другого шансу ще довгих двісті років, - погодьтеся зовсім не весела перспектива. Мешканці Пандори кажуть, що незабаром настане час відкрити "Сховище". В зв’язку з такою звісткою до планети почали прибувати сотні, якщо не тисячі шукачів, любителі легкої наживи, бандити, найманці та представники різних впливових військових корпорацій, сподіваючись віднайти незліченні багатства і далі жити в розкоші до кінця своїх днів.

Скріншот 4 - огляд комп`ютерної гри BorderlandsСеред них є четверо друзів – четвірка шукачів, що не так давно прибули на Пандору з тією ж самою ціллю, що і інші. У цій незвичайній компанії зібралися дуже різні персонажі, що вкрай відрізняються один від одного. Взяти хоч мовчазного, хитрого і водночас розважливого Мордекая, що колись був звичайним найманцем-авантюристом, а зараз представляє з себе справжнього мисливця, що полюбляє користуватися револьверами та снайперськими гвинтівками. Він є справжнім інтровертом та зовсім неохоче ділиться власними думками і припущеннями з іншими, а його найкращим другом є пташка на прізвисько "Bloodwing", готова розірвати на дрібні шматки будь-якого супротивника по першій вказівці господаря.

Скріншот 5 - огляд комп`ютерної гри BorderlandsОсь, наприклад, Роланд – колишній військовий сержант, який хоч і є дуже сором’язливим, але це не заважає йому бути справжнім солдатом. Його професійна підготовка не раз стане у нагоді під час майбутніх пригод, адже майстерно володіючи штурмовими гвинтівками, дробовиками та автоматичною туреллю "Scorpio", він може обрушити на бандитів справжній град з куль і є невід’ємною частиною команди. Третім мисливцем на скарби є Брік – цей суворий і холоднокровний велетень, якого можна описати всього однією фразою: "Unstoppable killing machine".

Скріншот 6 - огляд комп`ютерної гри BorderlandsВін полюбляє вибухівку, активно використовує різні типи гранат у бою та розносить супротивників на атоми за допомогою пускової установки. Якщо у нього раптом закінчиться боєзапас, то ближній бій теж чудовий варіант, в якому наповнений люттю герой надає усім охочим по пиці в режимі "Берсерка". Останнім, але не менш цікавим протагоністом є Ліліт – одна з небагатьох містичних сирен, наділена надзвичайними здібностями і надприродними силами. Хоч ця леді виглядає слабшою за усіх інших шукачів "Сховища", вона може постояти за себе, вправно використовуючи пістолети-кулемети.

Скріншот 7 - огляд комп`ютерної гри BorderlandsАле й це ще не все, за рахунок вміння "Фазовий стрибок" міс може на декілька секунд ставати невидимою, ухилятися від вогню супротивників або спритно переміщатися по полю бою. Отже на початку сюжетного оповідання, обравши одного з чотирьох головний героїв, ви опиняєтеся у автобусі найвідомішого продавця зброї – Маркуса Кінкейда, що діє на ринку Пандори за єдиним правилом "No refunds". А вже через деякий час транспорт зупиняється у невеликому містечку під назвою Файрстоун - з чого і починається ця історія.

Скріншот 8 - огляд комп`ютерної гри BorderlandsА тепер ми перейдемо до опису ігрового процесу, який хоч і являє собою класичний шутер від першої особи, але має деякі особливості і відмінності від того, що ви звикли зазвичай бачити у інших ігрових проектах. І першим, що може кинутися вам у очі - це відкритий світ планети Пандора, розбитий на декілька різних ігрових рівнів, які можна вільно досліджувати. По-друге, у кожного із чотирьох головних героїв є система поліпшення, представлена трьома різними напрямками: атакуючим – спрямованим на вдосконалення спец-здібності чи характеристик поводження зі зброєю; захисними – збільшує спротив персонажа до ворожого вогню, вибухів та допоможе вам залишатися в живих під час запеклих битв; колективна – надає певні бонуси усій команді разом, наприклад, тимчасову регенерацію здоров’я або боєзапасу.

Скріншот 9 - огляд комп`ютерної гри BorderlandsКожну із здібностей героя ви можете поліпшити лише раз за допомогою декількох спеціальних поінтів, здобувши достатню кількість досвіду необхідного для отримання level-up. Усього їх набереться шістдесят один за всю гру, тож робіть свій вибір уважно, оскільки перерозподілити їх не буде можливості. Досвід кожного із ігрових персонажів набирається поступово за знешкодження ворогів чи виконання основних і другорядних завдань. На превеликий жаль у цього ігрового проекту є декілька недоліків. І першим на черзі є сюжет та загальне структура оповідання гри, якого тут фактично немає.

Скріншот 10 - огляд комп`ютерної гри BorderlandsЯкщо ви очікуєте насичену історію, з цікавими і несподіваними поворотами, то тут скоріше на вас чекає розчарування. Протягом проходження майже нічого не пояснюють, а жоден з головних героїв чи другорядних персонажів не буде розкритим у повній мірі. Взяти хоча б до уваги той факт, що в грі немає жодного справжнього антагоніста. Розробники неначе кажуть – ось вам зав’язка, ось відкритий світ з купою зброї і різних супротивників, а далі розважайте себе самі. Ще одним з мінусів можна назвати те, що проходження гри соло нагадує цитату неперевершеного Deadpoolio The Amazing: "It’s so boring". Найбільш яскраві відчуття ви отримаєте лише у кооперативному режимі, граючи разом з друзями.

Скріншот 11 - огляд комп`ютерної гри BorderlandsВ цілому Borderlands вийшов файним ігровим проектом, в якому основний акцент був зроблений на гемплей, а не на сюжетне оповідання. Він був гарною альтернативою Left 4 Dead 2, якщо комусь були не до вподоби орди зомбі. Розробники навіть випустили декілька сюжетних доповнень, розширивши тим самим ігровий світ. Деякі з них влучно доповнюють загальну картину, а деякі зроблені лише для галочки з повторенням подій, локацій та фінальних босів. Якщо вам подобаються динамічні кооперативні шутери – спробуйте зіграти у цю неідеальну, але все ж таки непогану гру. А ми бажаємо усім нашим читачам удачі і до зустрічі у наступному випуску!

Скріншоти комп`ютерної гри Borderlands
Скріншот 12 - огляд комп`ютерної гри Borderlands

Скріншот 13 - огляд комп`ютерної гри Borderlands