Огляд комп`ютерної гри Dead Space 3
Скріншот 1 - огляд комп`ютерної гри Dead Space 3

Сьогодні у випуску ми вирішили оглянути останню на даний момент гру з популярної серії Dead Space. Зустрічайте нашого сьогоднішнього гостя Dead Space 3 – це комп'ютерна гра в жанрі Survival Horror, Third-person shooter розроблена американською студією Visceral Games та видана компанією Electronic Arts п'ятого лютого 2013 року на PC, PlayStation 3 та Xbox 360. І вже хтось з вас може злісно заявити: "Ууу… Dead Space 3 - це повна лажа, ганьба розробникам. Вони запороли таку чудову серію, перетворивши цей ігровий проект у банальний шутер від третьої особи". Але чи насправді з грою все так погано та в ній не залишилося нічого цікавого? Зараз ми постараємося розглянути усі можливі аспекти, виявити позитивні та негативні сторони і, можливо, переконаємо вас, що з цим ігровим проектом не все так погано, як здається на перший погляд.

Скріншот 2 - огляд комп`ютерної гри Dead Space 3Після жахливих подій на станції EarthGov "Титан" з якої вдалося втекти лише небагатьом щасливчикам пройшло три роки. За цей час між Айзеком Кларком та його новою знайомою дівчиною-професійним пілотом Еллі Ленгфорд встиг розпочатися справжній бурхливий роман. Наша щаслива пара знайшла собі затишний куточок у вигляді домівки посеред нової космічної місячної колонії з милозвучною назвою "Новий Горизонт" та, начебто, все нарешті стало на свої місця. На превеликий жаль, увесь цей затишок та спокій протривав недовго і вже через деякий час між ними розпочалися конфлікти, постійні сварки і суперечки.

Скріншот 3 - огляд комп`ютерної гри Dead Space 3Основною проблемою стало те, що Айзек хотів забути усі ті жахи, котрі йому довелося пережити за останні декілька років, розпочати життя з чистого аркушу, а Еллі в свою чергу, знаючи про смертельну загрозу, котру несуть у собі обеліски та некроморфи, почала шукати спосіб зупинити увесь цей кошмар, вмовляючи при цьому Айзека допомогти їй у цій складній справі. Незважаючи на усі прохання головний герой, як упертий віслюк, ні в яку не погоджувався на допомогу, конфлікти та сварки дійшли до пікової точки та, як наслідок, Еллі вирішила покинути свого коханого, присвятивши себе поставленій раніше цілі.

Скріншот 4 - огляд комп`ютерної гри Dead Space 3На фоні цього Айзека Кларка почав ще більше переповнювати розпач, він розпочав пити та вирішив залягти на дно, обірвавши при цьому усі зв'язки зі знайомими. Йому навіть вдалося зникнути на деякий час, але не на довго. Одного дня до його квартири, серед якої панує повний безлад, без будь-якого запрошення завітали двоє представників EarthGov. Отримавши по пиці від сержанта спеціального призначення – Джона Карвера та вислухавши промову офіцера військових сили Оборони Землі – Роберта Нортона, Айзек Кларк зовсім не відчуває радості до своїх нових гостей.

Скріншот 5 - огляд комп`ютерної гри Dead Space 3Виявляється, що ці двоє представників EarthGov прилетіли в таку далечінь лише заради одного – за ним, як за головним експертом по обеліскам. Після супротиву Айзека, якому взагалі не хочеться повертатися до старої справи та знову переживати знайомі кошмари, вислухавши всі аргументи, він все-таки погоджується на запропоновану йому пропозицію. Основним козирем, що схилив колишнього інженера на допомогу своїм новим товаришам стало зникнення Еллі Ленгфорд, котра не так давно погодилася відправитися у подорож до таємничої планети Тау Волантіс, а при прибутті на місце з нею та іншими учасниками пошукової операції обірвався зв'язок.

Скріншот 6 - огляд комп`ютерної гри Dead Space 3Отже, взявши до рук зброю, Айзек вирушає в дорогу. Несподівано для себе, головний герой виявляє, що за той час поки він переховувався від усіх, юнітологам в прямому сенсі "знесло башту". З простої релігійної організації,  вони перетворилися у військово-терористичну з новою назвою "The Circle" на чолі з амбіційним та безжальним лідером - Джейкобом Даніком. Але це ще не все - крім звичного фанатизму і жаги до єднання з обелісками, представники організації проголошують ворогом номер один – Айзека Кларка за те, що він в минулому повністю зруйнував два обеліска, тим самим спаплюжив святиню та віру юнітологів.

Скріншот 7 - огляд комп`ютерної гри Dead Space 3Відтепер за нашим інженером буде полювати ціла армія фанатиків. Прориваючись з боями крізь величезні коридори і секції станції, Айзек ледь встигає накивати п'ятами від злісних юнітологів та успішно евакуюється на війковому кораблі "USM Eudora". Згодом, трохи перепочивши, головний герой приходить на командний мостик корабля та готується до входу в галактичну систему. Вийшовши з гіперпростору експедиція несподівано натикається на кладовище флотилії військових та дослідницьких кораблів Збройних Сил Суверенних Колоній, що майже двісті років тому прибули з секретною експедицією до крижаної планети Тау Волантіс на чолі з адміралом Марджері Грейвс, генералом Спенсером Махадом та провідним вченим Ерлом Серрано у пошуках обелісків, як джерела "нескінченної енергії".

Скріншот 8 - огляд комп`ютерної гри Dead Space 3Не встигла вся команда намилуватися видом, як до корабля наближаються декілька десятків мін та вже, через мить, потужний військовий корабель розносить на шматки. Айзек, Карвер та декілька інших членів команди встигають евакуюватися, але опиняються одні посеред, безлюдних на перший погляд, космічних станцій та кораблів - ласкаво просимо до мертвого космосу. Протягом проходження основного сюжету, котрий складається з дев'ятнадцяти глав, ви будете досліджувати космічну флотилію ЗССК та простори крижаної планети Тау Волантіс, на якій вирують неперервні снігові бурі.

Скріншот 9 - огляд комп`ютерної гри Dead Space 3Поступово перед вами буде складатися загальна картина секретної експедиції та тих жахливих подій, що сталися більше двохсот років тому. Зазначимо, що сюжетну кампанію можна проходити одному або, якщо вам дуже страшно - то у компанії з другом. За весь цей час Айзек Кларк разом з Джоном Карвером будуть усіляко допомагати вцілилим учасникам команди, шукати виходи зі складних ситуацій та витягувати один одного з багаточисленних халеп і битися з сотнями некроморфів, які непогано збереглися, незважаючи на двохсотрічний вік.

Скріншот 10 - огляд комп`ютерної гри Dead Space 3Якщо інші учасники експедиції при виді некроморфів починають панічно репетувати вимовляючи: "О Боже, що це за створіння, ми всі загинемо", то досвідчений інженер ставиться до них інакше, немов у думках промовляючи: "Привіт хлопці, чом ми не дружбани, ну от ви вже в третє хочете мене розірвати на шматки" і без страху пригощає усіх охочих бронебійними гостинцями з важкого кулемета чи пострілами плазмового різака. Якщо брати до уваги ігровий процес, котрий по власній суті змінився у порівнянні з попередніми частинами, то можна сказати, що він став ще більш динамічним.

Скріншот 11 - огляд комп`ютерної гри Dead Space 3Айзек навчився виконувати перекати та пригинатися за укриттям, тим самим, ще ефективніше ухиляючись від куль чи атак некроморфів. Ігрова економіка теж зазнала кількох змін. Якщо раніше ми збирали кошти обшукуючи ігрові локації, а потім купували все необхідне спорядження, патрони та силові модулі в магазині, то в цій частині вам не доведеться цього робити. Розробники замінили звичні нам магазини на спеціальні збройові станки на яких Айзек чи Карвер зможуть створювати та поліпшувати власну зброю, різні види аптечок та додаткові магазини, використовуючи при цьому зібрані раніше ресурси.

Скріншот 12 - огляд комп`ютерної гри Dead Space 3Більшість необхідних матеріалів можна підбирати власноруч з повержених ворогів або ящиків з припасами. В цьому ділі добряче допоможуть спеціальні інженерні боти (Scavenger bots), котрі збиратимуть для вас необхідні ресурси. Якщо ви плануєте завжди мати при собі вдосталь матеріалів, про всяк випадок – радимо не нехтувати цими маленькими помічниками. Ще однією особливістю гри є те, що за допомогою того ж самого збройного станка можна переробити власну зброю за власним бажанням.

Скріншот 13 - огляд комп`ютерної гри Dead Space 3Змінити можна фактично все, починаючи від звичайних підсилювачів, що надають гвинтівкам шокові, вогняні та стазісні патрони або значно поліпшують одну з характеристик вашої улюбленої гвинтівки (швидкість перезарядки, розмір магазину і т.д) та закінчуючи приєднанням додаткових модулів, як альтернативної зброї. Наприклад, ви зможете приладнати до дробовика гранатомет чи додати до крупнокаліберного кулемета вогнемет – не бійтеся експериментувати та постарайтеся зробити собі необхідну зброю залежно від персонального стилю проходження.

Скріншот 14 - огляд комп`ютерної гри Dead Space 3Приємно радує те, що відтепер  усі магазини для зброї є уніфікованими – тож, не потрібно сильно переживати за наявність боєзапасу. Буде у вас силовий пістолет, плазмовий різак чи вогнемет – не має значення, патронів завжди буде вдосталь. На превеликий жаль, гра має декілька мінусів, котрі жодним чином не йдуть їй на користь. Першим з них стали популярні в наш час DLC. Коли розробники ще до виходу гри анонсували десять доповнень загальною ціною в п'ятдесят доларів – це неабияк обурило фанатів гри, котрі зовсім цього не очікували.

Скріншот 15 - огляд комп`ютерної гри Dead Space 3Піком чи найбільшою точкою невдоволення став анонс сюжетного DLC під назвою Awakened, котре видавець вирішив продавати ледь не за повноцінну вартість усієї гри, але про нього ми розповімо іншим разом. Другим мінусом гри є те, що хоч розробники зробили спеціальний збройний станок, але за всю гру фактично ви зможете зробити на ньому не більше двох чи трьох видів зброї або прокачати єдиний улюблений ствол на максимум, через те, що ресурсів банально не вистачатиме. Третім мінусом виступають додаткові завдання, котрі за своєю структурую є одноманітними.

Скріншот 16 - огляд комп`ютерної гри Dead Space 3Вони не відрізняються варіативністю проходження та зазвичай пропонують вам у винагороду ресурси чи компоненти для зброї, але  в підсумку не дають ніяких унікальних речей і це насправді сумно. Четвертим недоліком гри є один і той же бос, представлений у вигляді чотириногого гігантського некроморфа, з яким ви будете битися принаймні тричі під час проходження сюжету. Мінусом під номером п'ять, на нашу думку, став кооперативний режим. Чому так, а все достатньо просто - граючи разом з другом, уся похмура та унікальна атмосфера гри відразу розсіюється та у більшості випадків ви її просто не відчуєте.

Скріншот 17 - огляд комп`ютерної гри Dead Space 3Для повноти вражень все-таки радимо пройти сюжетну кампанію самотужки і відчути дух старого-доброго Dead Space. Як ми зазначали раніше, для когось недоліком може стати те, що третя частина пригод Айзека Кларка стала більш шутерною. Крім звичайних некроморфів вам вперше за всю серію протистоятимуть війська юнітологів і це вносить деяке різноманіття до ігрового процесу. Оскільки розробники вже не можуть налякати чи здивувати старожилів серії звичайними некроморфами, що раптом вивалюються з вентиляційних шахт, вони прийняли єдине правильне рішення – гармонійно об'єднати хоррор етапи з напруженим екшеном, що зовсім непогано для гри та дарує нові емоції.

Скріншот 18 - огляд комп`ютерної гри Dead Space 3В цілому Dead Space 3 вийшов дуже неоднозначним та викликав багато суперечок серед фанатів серії. Чи можна назвати цю гру поганою та повним провалом – звісно ні, адже, не зважаючи на усі недоліки, цей ігровий проект досі тримає свою марку якості серед небагатьох космічних хоррорів. В першу чергу Dead Space 3 – це цікава історія, разом з непоганою атмосферою жахів, прекрасним музичним супроводом та доведеною до досконалості ігровою механікою. Чого насправді бракує грі – так це свіжих ідей та інновацій.

Скріншот 19 - огляд комп`ютерної гри Dead Space 3Можна порадити розробникам з Visceral Games не боятися сміливо експериментувати та продовжувати дивувати своїх фанів. Якщо серед вас є фанати серії Dead Space або вам подобаються ігри даного жанру – сміливо приступайте до проходження цього ігрового проекту!

Скріншоти комп`ютерної гри Dead Space 3
Скріншот 20 - огляд комп`ютерної гри Dead Space 3

Скріншот 21 - огляд комп`ютерної гри Dead Space 3