Огляд комп`ютерної гри Far Cry 3
Скріншот 1 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3

Привіт усім читачам нашого сайту та фанатам комп'ютерних ігор. Ми продовжуємо огляд популярних ігрових проектів та сьогодні вирішили привернути вашу увагу до третьої частини відомої серії Far Cry. Вельми суперечливий у деяких моментах сіквел, незважаючи на велику кількість недоліків і технічних проблем на старті, став для французів справжнім комерційним успіхом. Більш ніж три мільйони реалізованих копій, погодьтеся, що це зовсім непоганий результат. Багато фанатів почали з нетерпінням чекати новин про наступну гру, але тоді замість їх у відповідь отримали лише тишу.

Скріншот 2 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3Така ситуація зберігалася майже три роки, аж поки на одній з прес-конференцій виставки E3 2011 на суд публіці представили вражаючий восьмихвилинний геймплейний ролик нового ігрового проекту. Ним виявився довгоочікуваний шанувальниками серії тріквел. Рівно через рік на тій самій виставці, його продемонстрували вдруге, а вже менш ніж за кілька місяців він дістався релізу. Пані та панове, зустрічайте нашого сьогоднішнього гостя Far Cry 3 – це комп’ютерна гра в жанрі First-person shooter, Action-adventure розроблена спільними зусиллями студій Ubisoft Montreal, Ubisoft Massive, Ubisoft Reflections, Ubisoft Kiev, Ubisoft Shanghai, Ubisoft Red Storm та видана при підтримці французької корпорації Ubisoft двадцять дев’ятого листопада 2012 року на PC, PlayStation 3 та Xbox 360.

Скріншот 3 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3Сюжетні події розгортається навколо двадцяти п’ятирічного молодого чоловіка на ім’я Джейсон Броді, який є одним з трьох братів заможної американської родини. Він має гарні відносини зі старшим братом - Грантом, який фактично став справжнім взірцем для нього, обравши для себе кар’єру військовослужбовця армії Сполучених Штатів Америки. Не забував протагоніст і про молодшого брата - Райлі, котрий проходив навчання, щодо пілотажу літака, активно допомагаючи йому у всіх справах.

Скріншот 4 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3Загалом ця трійка трималася купи, не залишала один одного в біді чи скрутних ситуаціях і довго не тримала образ. Ось одного дня усі брати вирішили зібратися разом з друзями у нічному клубі і з шиком відсвяткувати знаменну подію. В результаті успішного проходження навчального процесу і практики Райлі врешті-решт вдалося отримати ліцензію пілота літака, що стало для його батьків надзвичайно радісною новиною. Гулянка насправді видалася, як кажуть, на славу з гучною музикою, запальними танцями, великою кількістю алкоголю і бійками з іншими відвідувачами закладу.

Скріншот 5 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3Складається таке враження, що компанії не вистачило "повного набору", отриманого під час вечірки та їм захотілося ще більше адреналінових розваг. Ледь почувши від діджея про райський куточок, де можна робити все що заманеться, а точніше про тропічний острів Рук, розташований десь посеред Тихого океану неподалік Тайланду - вмить погодилися на стрибок з парашутом. "Подумаєш собі – це ж всього невеликий клаптик землі, де на нас не чатує жодних небезпек. Що ж може піти не так?" - можливо саме з такою думкою компанія ступала на трап літака.

Скріншот 6 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3Спочатку Джейсон, його брати й друзі відчули себе неначе у раю. Вони насолоджувалися промінчиками пекучого тропічного сонця, збивали кокоси з найближчих пальм, роз'їжджали місцевістю на квадроциклах та гідроциклах, фотографували на камеру екзотичних тварин, стрибали зі скель у водойми і отримували від цього масу задоволення. Як це зазвичай буває, рано чи пізно це дійство добігло кінця, адже під час чергової вечірки на піщаному пляжі до них без офіційного запрошення прийшли озброєні до зубів пірати.

Скріншот 7 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3Джентльмени удачі, без зайвих слів, зі стрільбою наздогнали усіх кого бачили, а зв’язавши, заштовхали до власної вантажівки. Так закінчилася ця грандіозна пригода, де її учасники отримали чимало проблем. Оскільки в кінці-кінців замість спокою і домашнього затишку кожен з них опинився у невеликій бамбуковій клітці, розташованій просто неба посеред піратського табору. Тут і пісеньці кінець подумали ви, але для головного героя ця неприємна низка подій стала лише початком. Опинившись разом зі своїм старшим братом в одній з кліток, їм не лише вдалося успішно розв’язати мотузки і вибратися на свободу, але й тишком-нишком прокрастися крізь весь табір.

Скріншот 8 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3На жаль, їх втеча не залишається непоміченою для лідера піратів – Вааса Монтенегро, який жорстоко застрілює Гранта на очах у Джейсона і дає останньому вибір заради забави – залишитися і померти або взяти участь у полюванні, де той виступить у ролі здобичі. Давши протагоністу тридцять секунд фори зі словами: "Run, Forest, Run!", він спускає у джунглі цілу зграю піратів з бійцівськими собаками і гелікоптером. Головний герой ледь встигає накивати п’ятами від них, але зривається у воду, біжучи по одному з дерев’яних містків.

Скріншот 9 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3Від сильного удару, він втрачає свідомість, а приходить до тями у невеликому поселенні Аманакі. Лежачи на ліжку, знайомиться з  тридцятирічним чоловіком - Деннісом Роджерсом, який врятував його від вірної смерті. Той розповідає йому історію, про те, як острів поступово пав під гнітом жорстокого наркобарона та работоргівця – Хойта Волкера, котрий побудував собі на цих землях справжню кримінальну імперію з армією найманців. Саме на нього працює безстрашна банда піратів на чолі з Ваасом.

Скріншот 10 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3Незважаючи на цей факт, серед люду знайшлися і ті, хто вирішив боротися з загарбниками, захищаючи свободу й життя місцевих жителів. Ними виявилися безстрашні воїни племені Ракьят. Джейсону пропонується приєднатися до них для того, щоб якомога швидше знайти і звільнити своїх друзів та близьких з полону. Такою є сюжетна зав’язка гри, а далі ми традиційно переходимо до огляду гемплейних особливостей даного проекту. Вже з перших хвилин гри стає зрозуміло, що третя частина серії не на одну, а на кілька голів вища за Far Cry 2.

Скріншот 11 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3Адже тепер замість посушливої пустелі з поодинокими зебрами та мізерного сюжету на вас чекає доволі цікава історія з яскравими персонажами та повною свободою тропічного острову Рук. Головний герой, як і раніше може користуватися, великою кількістю вогнепальної зброї. На вибір у магазині є пістолети, пістолети-кулемети, дробовики, штурмові і снайперські гвинтівки, гранатомети, вибухівка разом з деяким спеціальним спорядженням. Серед якого знайдеться місце для луку з сталевими, вогняними чи вибуховими стрілами, немов у самого Джона Рембо та вогнемету.

Скріншот 12 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3Кожен із зазначених нами вище екземплярів можна додатково поліпшити, встановивши на них нові приціли, магазини більшої місткості, глушники, де це дозволяється зробити. До речі, тепер усіх ворогів можна заздалегідь відмітити за допомогою фотокамери, що дасть вам певну перевагу під час бою. Суттєвою відмінністю від попередньої гри є той аспект, що всі елементи екіпіровки Джейсон має змайструвати собі сам. Для цього спочатку треба відправитися полювати на представників місцевої фауни.

Скріншот 13 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3Якщо ж ця операція увінчається успіхом та вам пощастить не стати для леопарда, тигра чи крокодила смачним обідом, то вполювавши собі пару потрібних тварин і зібравши з них шкіру, відкривається можливість створити нову кобуру для зброї, гаманець, рюкзак чи патронташ. Ця ж сама схема стосується ліків, лише з невеликою поправкою, оскільки треба буде вишукувати серед флори необхідні трави. З них, в свою чергу, виготовляються п’ять різних типів мікстур – три основні та дві спеціальні.

Скріншот 14 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3Лікувальні мікстури допоможуть протагоністу поновити чи збільшити максимальний рівень здоров’я, мисливські - суттєво полегшать процес полюваннях на звірів, бойові ж тимчасово поліпшать стійкість персонажа у бою. Наприклад, головний герой на короткий період часу стане повністю невразливим для вогню. Серед спеціальних мікстур все достатньо просто, перші стосуються виключно дослідницької частини геймплею та, як приклад, дозволять на довший час занурюватися під воду, а от з останніми все набагато цікавіше.

Скріншот 15 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3Ці унікальні мікстури нададуть значну перевагу над супротивниками, як вам, режим "God Mode" чи "One Shoot Kill" на двадцять-тридцять секунд – звучить зовсім непогано чи не так? Хтось з вас подумав, що таким чином можна пройти всю гру від початку і до кінця, наробивши собі цих медикаментів скільки душа забажає, але тут відразу скажемо - цього не вдасться зробити. По-перше, доступ до цих двох рецептів ви отримаєте не відразу, а ближче до середини сюжетної лінії та на їх створення іде чимало ресурсів.

Скріншот 16 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3По-друге, у медичному рюкзаку є місце всього для дванадцяти ін’єкцій максимум і він не зроблений з гуми, збільшити його місткість не вийде. На щастя, цього разу розробники створили у грі купу додаткових завдань і різноманітних активностей, якими можна зайнятися у відриві від основної сюжетної лінії. Виконуйте місії з доставки медикаментів, знешкоджуйте особливо небезпечних піратських капітанів, допомагайте жителям острову, захоплюйте аванпости, зачищаючи їх від піратів і найманців, проходьте випробування племені Ракьят, полюйте на особливо рідкісних чи екзотичних тварин, відключайте вежі зв’язку.

Скріншот 17 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3Любителям досліджень також буде чим себе зайняти на території острову. Розшукуйте стародавні храми з захованими в них реліквіями, прочісуйте залишки фортифікаційних споруд, що залишилися ще з часів Другої Світової війни у пошуках листів загиблих у ті часи солдат Імператорської армії Японії чи збирайте розкидані на аванпостах картки з даними. На диво, у грі знайшлося місце й для звичайних розваг у вигляді покеру, завдяки якому у Джейсона є шанс як виграти, так і спустити у трубу цілий статок, змагань з метання ножів або влучності стрільби з різних видів зброї.

Скріншот 18 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3Приємно, що за виконання кожного з побічних квестів, протагоніст завжди отримував нагороду. В одних випадках це були гроші чи додаткові поінти досвіду, а в іншому унікальні види зброї разом з рецептами мікстур. І раз ми вже завели мову про xp-points, то скажемо декілька слів про систему поліпшення персонажа, котра у цій грі розподілена на три окремі гілки. "Шлях чаплі" підвищить ефективність використання наявних видів зброї, збільшить час дії наявних мікстур та відкриє доступ до смертельних рукопашних атак.

Скріншот 19 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3"Шлях акули" збільшить максимальний рівень здоров’я головного героя та зробить його ще стійкішим до різних видів ушкоджень. Останнім, але не менш важливим є "Шлях павука", який вплине на стесл складову, поліпшить навички поводження з луком та подвоїть кількість знайдених ресурсів. Усі обрані вами здібності відображаються у вигляді татуювання на лівій руці протагоніста, що додає йому певного шарму. Окремо хочеться сказати величезне дякую сценаристам-творцям за одного з найкращих антагоністів ігрової індустрії.

Скріншот 20 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3Точніше кажучи за лідера піратів Вааса Монтенегро, прекрасно зіграного і озвученого канадським актором Майклом Мендо. Такий вишуканий коктейль, що поєднує в собі надзвичайну харизму і водночас безумство не часто зустрінеш серед персонажів. А його знаменита фраза: "Did I ever tell you the definition of insanity?", - запам’яталася мабуть кожному, хто у свій час занурився у світ гри. З ним мабуть міг би позмагатися лише колишній канадський пілот, якого в свій час "стара відьма" визнала психічно неврівноваженим і спустила з небес на землю.

Скріншот 21 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3Сподіваємося, що ви знайомі з паном Тревором Філіпсом із Grand Theft Auto V. Також не забули ми й про чудовий музичний супровід, написаний американським композитором Брайаном Тайлером. Сімнадцять файних композицій, які влучно доповнюють атмосферу сюжетних подій та надають історії ще більшої емоційної глибини. Це ще не все чим може похизуватися тріквел, адже розробники додали до гри кооперативну сюжетну лінію для чотирьох гравців. В ній четвірці незнайомців потрібно виплутатися з халепи на острові Рук.

Скріншот 22 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3Не така цікава історія, як основна сюжетна лінія за Джейсона, але незважаючи на цей факт, з друзями проходити її було в самий раз. Приємно радував і мультиплеєр з чотирма різними режимами. Детально описувати кожен з них ми не станемо, зазначимо лише їх назви: Team Death Match, Firestorm, Domination, Transmission. Маленьким недоліком гри є деякі глюки з анімацією персонажа, котрі проявляються особливо при підйомах на скелі чи інші об’єкти, але це лише невелика краплинка, яка розмивається на фоні багаточисленних переваг ігрового проекту.

Скріншот 23 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3В цілому Far Cry 3 вийшов вельми файною грою, яка приємно вразила не лише представників профільної ігрової преси, а також армію фанатів серії. Вона удостоїлася високих оцінок, а деякі гравці взагалі присвоїли їй статус еталону, з чим досить складно посперечатися, оскільки більш ніж десять мільйонів реалізованих копій говорять самі за себе. Купувати цю гру чи ні, як завжди, вирішувати лише вам, а ми бажаємо усім нашим читачам удачі та до зустрічі у наступному випуску!

Скріншоти комп`ютерної гри Far Cry 3
Скріншот 24 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3

Скріншот 25 - огляд комп`ютерної гри Far Cry 3