Огляд комп`ютерної гри Far Cry
Скріншот 1 - огляд комп`ютерної гри Far Cry

Сьогодні у випуску ми продовжуємо огляд популярних old school ігрових проектів, і на черзі у нас гра, котра одною з перших продемонструвала можливості нікому тоді невідомого ігрового движка CryEngine. Зустрічайте нашого сьогоднішнього гостя Far Cry – це комп'ютерна гра в жанрі First-person shooter розроблена німецькою студією Crytek та видана французькою компанією Ubisoft двадцять третього березня 2004 року ексклюзивно на PC.

Вже з перших хвилин сюжетного оповідання ми розкриваємо перед собою образ колишнього співробітника спецназу США – Джека Карвера.

Скріншот 2 - огляд комп`ютерної гри Far CryГоловний герой полишив своє минуле позаду, припинив будь-які контакти зі своїми колегами та собі на радість заснував чартерну компанію, що спеціалізується на індивідуальних яхтових прогулянках в південній частині Тихого океану. Одного разу до офісу головного героя завітала журналістка Валері Кортес та попрохала його відправитися на один з мальовничих островів Мікронезії. Що саме спонукало досвідченого оперативника погодитися на таку довгу та наповнену небезпеками подорож – велика грошова винагорода чи приваблива зовнішність молодої представниці СМІ – ніхто не знає.

Скріншот 3 - огляд комп`ютерної гри Far CryПрибувши до бажаного острову на яхті Medusa, головний герой спостерігає за тим, як Валері сідає на водяний скутер та мчить до піщаного берегу. В цю ж мить, раптово у яхту Джека влучає ракета, яка розносить її вщент та пускає на дно з горе бідолахою капітаном. Дивом залишилися в живих та успішно вибравшись на поверхню, головний герой розуміє, що мешканці острову йому зовсім не раді. Через деякий час на зв'язок з ним виходить дуже люб'язний вчений – Харлан Дойл, що орієнтує Джека в непростій для нього ситуації.

Скріншот 4 - огляд комп`ютерної гри Far CryВін просить його допомогти знешкодити небезпечного та надзвичайно впливового злодія - Доктора Крігера, що декілька років без перешкод розроблював на території острову надзвичайно потужну хімічну зброю. Зваживши усі за та проти, Джек погоджується виконати прохання нашого таємничого незнайомця та майже, як Рембо Джон Джей, готується до протистояння з армією озброєних до зубів найманців. Протягом проходження сюжету гри, який тут зовсім не короткий і складається з двадцяти глав, ви встигнете пробігти наповнений джунглями острів уздовж і поперек, будете рятувати свою нову знайому із біди, розтрощите системи комунікації та інші об'єкти інфраструктури ворога, побуваєте в секретних лабораторіях, підірвете ядерну бомбу та доставите усім мешканцям острову чимало проблем.

Скріншот 5 - огляд комп`ютерної гри Far CryІ вже де-хто з вас думає, що ця гра – це черговий одноманітний попкорновий шутер на пару годин без будь-яких цікавих сюжетних моментів та запеклих боїв з супротивниками - тут ви будете не праві. Ця гра зовсім не схожа на більшість сучасних ігрових проектів – це старий-добрий old school хардкор, що зовсім не привітний до гравця. У своїй наповненій небезпекою подорожі мальовничим островом Джек може носити з собою чотири різних види зброї: починаючи зі звичайного мачете, пістолета чи автомата та закінчуючи важким кулеметом і пусковою установкою.

Скріншот 6 - огляд комп`ютерної гри Far CryІ начебто такий величезний арсенал зброї викликає стійке бажання проходити гру в силовому стилі, розстрілюючи усіх, але вже через декілька хвилин, десятки супротивників поставлять вас на місце. Це вказує на те, що Рембо стилю тут не місце, а вся подорож островом не буде простою та легкою прогулянкою. Перепоною у легкому і невимушеному проходженні гри стануть найманці, яких тут дуже й дуже багато. Вони не є звичайними електронними болванчиками, що просто відсиджуються за укриттям, створюючи при цьому видимість збройної відсічі, не кажуть вголос: " Агов, я тут, зверніть увагу на мене!".

Скріншот 7 - огляд комп`ютерної гри Far CryНавпаки, усі найманці влучно стріляють, активно використовують гранати та важку техніку, не сидять на одному місці і стараються обійти головного героя з різних сторін чи влаштувати йому неочікувану засідку. Хоч Джек є професійним і добре натренованим спецназівцем, але, незважаючи на всі його вміння, індикатори здоров'я та броні швидко наближаються до нуля. Тож, вам завжди потрібно бути обачним, перевіряти територію за допомогою бінокля, адже навіть один, добре замаскований супротивник може становити смертельну загрозу і за лічені секунди відправити головного героя на той світ.

Скріншот 8 - огляд комп`ютерної гри Far CryЩе більше складності до бойових зіткнень та головного болю у другій половині гри додають Trigens – це невеликі створіння виведені доктором Крігером. Вони з'явилися за рахунок застосування спеціального хімічного мутагену в ході незаконних секретних експериментів на території острову. Ці смертоносні створіння можуть одним ударом розірвати на шматки головного героя за рахунок своїх гострих, як братва, кігтів, стають невидимими на короткий період часу, майстерно використовують вогнепальну зброю, не знають страху, жалю та наступатимуть на вас з усією силою.

Скріншот 9 - огляд комп`ютерної гри Far CryЄдиним недоліком проекту є неможливість зберегти прогрес місії у зручний для вас ігровий момент, що неабияк напружує нерви, особливо ближче до фіналу гри. Для зберігання прогресу розробники застосували систему чекпоїнтів, яка часто буде викликати незадоволення. Наприклад, після довгого та складного блукання по великій ігровій локації в самому кінці головний герой загине від замаскованого в зелених хащах супротивника, якого ви не встигли вчасно помітити, і вам доведеться проходити увесь рівень знову.

Скріншот 10 - огляд комп`ютерної гри Far CryВ цілому Far Cry є чудовою грою з цікавою історією, яскравими героями та напруженим ігровим процесом, що потребуватиме від вас максимальної концентрації, блискавичної реакції та майстерного поводження з усіма наявними у грі видами зброї та техніки. Тож, якщо вам подобаються ігри такого жанру, вас не відлякує надмірна складність та хардкорний геймплей – спробуйте зіграти у цей непоганий проект, він вартий витраченого часу!

Скріншоти комп`ютерної гри Far Cry
Скріншот 11 - огляд комп`ютерної гри Far Cry

Скріншот 12 - огляд комп`ютерної гри Far Cry