Огляд комп`ютерної гри Half-Life: Opposing Force
Скріншот 1 - огляд комп`ютерної гри Half-Life: Opposing Force

Привіт усім читачам нашого сайту та фанатам комп'ютерних ігор. Ми продовжуємо огляд класичних ігрових проектів та цього разу вирішили приділити нашу увагу одному з декількох доповнень до оригінального Half-Life. Пані та панове, зустрічайте нашого сьогоднішнього гостя Half-Life: Opposing Force – це комп’ютерна гра в жанрі First-person shooter розроблена американською студією Gearbox Software та видана при підтримці американської корпорації Valve дев’ятнадцятого листопада 1999 року на PC.

Скріншот 2 - огляд комп`ютерної гри Half-Life: Opposing ForceСюжетне оповідання знову концентрується навколо секретного дослідницького центру "Black Mesa", розташованого десь посеред гір штату Нью-Мексико. Цього разу вам дають змогу пройтися лабораторіями, поглянувши на події з боку зовсім іншого персонажа, адже головним героєм історії є не знайомий усім вельми талановитий фізик-теоретик, володар вченого ступеня доктора філософії у області теоретичної фізики – Гордон Фрімен, а капрал – Адріан Шепард. Цей двадцяти двох річний морський піхотинець є учасником спеціального армійського підрозділу HECU (Hazardous Environment Combat Unit), що підпорядкований командуванню військової бази "Сантьяго" штату Арізона.

Скріншот 3 - огляд комп`ютерної гри Half-Life: Opposing ForceВсе розпочинається за кілька годин після знаменитого "Каскадного резонансу". Військовим командуванням ініціюється секретна операції по повній зачистці комплексу від загрози, разом з ліквідацією усіх можливих свідків і персоналу, особливо містера Фрімена, з подальшою архівацією необхідної дослідницької інформації. Протагоніст, разом зі своїми товаришами, пройшовши інструктаж, сідає у гелікоптер та починає летіти до вище згаданого нами об’єкту. Раптом у дорозі гвинтокрил починає стрімко втрачати висоту та каменем падає на територію дослідницького комплексу, в результаті чого капрал втрачає свідомість.

Скріншот 4 - огляд комп`ютерної гри Half-Life: Opposing ForceПрийшовши до тями через пару годин поряд з декількома вченими, він розуміє одну річ - уся заздалегідь спланована військова операція пішла шкереберть, адже морських піхотинців і близько не готували до зустрічі з агресивними представниками світу Xen: хедкрабами, барнаклами, вортігонтами, хаундаями, іхтіозаврами, які стали для них справжньою несподіванкою та досить неприємним сюрпризом. Тож, Адріану, як і іншим оперативникам, котрим пощастило залишитися в живих, тепер потрібно якнайшвидше дістатися точки евакуації.

Скріншот 5 - огляд комп`ютерної гри Half-Life: Opposing ForceТакою є сюжетна зав’язка, а тепер переходимо до опису геймплейних особливостей цієї гри. На відміну від Гордона Фрімена, якому потрібно було збирати більшість нового спорядження по ходу сюжету, головний герой вже з самого початку отримує у свої руки розвідний ключ, піхотний армійській ніж, пістолет з лазерним прицілом, дробовик, штурмовий гвинтівку та бронежилет PCV. Такого важливого предмету, як ліхтарик, ви тут теж не знайдете, натомість йому прийшов прилад нічного бачення вмонтований у газову маску головного героя.

Скріншот 6 - огляд комп`ютерної гри Half-Life: Opposing ForceЦікавими новинками в арсеналі стануть декілька видів зброї, наприклад, ваш персональний ручний барнакл, відомий під науковою назвою, як "Об’єкт 1176". Це створіння, одягнуте на праву руку головного героя, мов рукавичка, буде не проти поласувати декількома хедкрабами, притягуючи їх до себе своїм слизьким та липким язиком. Окрім цього він є незамінним помічником у подоланні різних уступів, прірв та служить, так-би мовити, у ролі імпровізованої лебідки. Також, Шепард, як справжній морський піхотинець, вміє спритно підтягуватися на різних канатах, тросах та електричних проводах, чого не було й близько в оригіналі.

Скріншот 7 - огляд комп`ютерної гри Half-Life: Opposing ForceЩе одним непоганим екземпляром біологічного озброєння є спорометальник – цей невеликий інопланетний організм, як вже зрозуміло з назви, стріляє маленькими, але вельми смертельними спорами, здатними за лічені секунди розщепити вашого супротивника. Останньою, але не більш важливою зброєю, є спеціальна гармата "XV 11382". Основний режим стрільби цієї зброї створює потужну енергетичну кулю, яка фактично дезинтегрує усіх хто станеться на її шляху. Набагато цікавішим є альтернативний режим, за допомогою якого можна спокійно переноситися у інопланетний світ Xen.

Скріншот 8 - огляд комп`ютерної гри Half-Life: Opposing ForceЦі подорожі між світами, як справжня лотерея, з одного боку інколи пощастить знайти там декілька важливих припасів, а з іншого можеш спокійно опинитися у пастці з декількома супротивниками. Переміщатися до схочу не вийде, оскільки на це дійство потрібно багато енергії, а батарейки зі збідненим ураном не валяються просто так на кожному боці, тож використовуйте її з розумом. До речі про супротивників, крім вже добре знайомих прибульців світу Xen, Адріану під час проходження сюжету зустрінеться ще одна ворожа каста інопланетян іменованих "Расою Х".

Скріншот 9 - огляд комп`ютерної гри Half-Life: Opposing ForceЦі незвані гості стануть для головного героя справжнім головним болем - спритні печерні трутні, що плюються гострими, мов бритва, шипами чи шокові солдати, які точно не дадуть розслабитися не на секунду. На цьому нові опоненти не закінчуються, оскільки по дорозі ви зустрінете ще й бійців спеціального підрозділу "Чорна варта". Ці елітні оперативники не поступаються капралу у своїй бойовій підготовці, майстерно користуються різними видами зброї та вибухівкою. Оснащені найновішими військовими гаджетами вони є серйозними ворогами на полі бою і з легкістю застануть вас зненацька.

Скріншот 10 - огляд комп`ютерної гри Half-Life: Opposing ForceЩе одним прекрасним нововведенням є напарники. Якщо більшість оригінальної гри містер Фрімен проходив самотужки, інколи залучаючи на допомогу охоронців дослідницького комплексу, то на цей раз ситуація трохи змінилася. Шепард в своїй подорожі зустрінеться з іншими представниками підрозділу HECU, які доволі сильно допоможуть йому. Наприклад, польові медики вилікують від важких ран, інженери відкриють доступ до заблокованих дверей, розрізаючи їх за допомогою спеціальних інструментів, а морські піхотинці прикриють під час запеклої перестрілки дружнім вогнем.

Скріншот 11 - огляд комп`ютерної гри Half-Life: Opposing ForceВ цілому Half-Life: Opposing Force вийшла непоганою грою, звісно вона набагато коротша за оригінальний Half-Life, але це не робить історію Адріана Шепарда менш цікавою за ту, що ми вже пережили у ролі доктора Фрімена. Варто грати в неї чи ні – вирішуйте самі, а ми, як завжди, бажаємо нашим читачам удачі та до зустрічі у наступному випуску!

Скріншоти комп`ютерної гри Half-Life: Opposing Force
Скріншот 12 - огляд комп`ютерної гри Half-Life: Opposing Force

Скріншот 13 - огляд комп`ютерної гри Half-Life: Opposing Force