Огляд комп`ютерної гри Hellblade: Senua's Sacrifice
Скріншот 1 - огляд комп`ютерної гри Hellblade: Senua's Sacrifice

Привіт усім читачам нашого сайту та фанатам комп'ютерних ігор. Ось і настав час розповісти вам про перший довгоочікуваний реліз серпня - анонсований в ході виставки Gamescom 2014 від розробників відомих багатьом такими проектами, як Heavenly Sword, Enslaved: Odyssey to the West та перезавантаженням серії DmC: Devil May Cry. З самого початку творці позиціонували власне дітище у вигляді невеликої інді-гри ААА-класу, яку вони збиралися створити виключно за рахунок власних коштів, не залучаючи допомогу інвесторів чи краутфандінгових сервісів - привіт Kickstarter!

Скріншот 2 - огляд комп`ютерної гри Hellblade: Senua's SacrificeТаке сміливе рішення в епоху масового випуску сіквелів, пріквелів і купи DLC викликало у багатьох спочатку тільки подив. На щастя, незважаючи на весь скепсис і велику кількість ризиків, вже через три роки кропіткої праці, результати якої регулярно висвітлювалися у двадцяти дев'ятьох відео-щоденниках, пробравшись крізь терни виробничого пекла, гра успішно дісталася прилавків магазинів цифрової дистрибуції. Вас напевно турбує: "Чи вдалося крихітній команді, котра налічувала всього двадцять ентузіастів дотриматися власних обіцянок та створити насправді унікальний проект ?".

Скріншот 3 - огляд комп`ютерної гри Hellblade: Senua's SacrificeНе хвилюйтеся – зараз ви про все дізнаєтеся. Пані та панове, зустрічайте нашого сьогоднішнього гостя Hellblade: Senua's Sacrifice – це комп’ютерна гра в жанрі Action-adventure, Hack and Slash розроблена і видана британською студією Ninja Theory восьмого серпня 2017 року на PC та PlayStation 4. Вже з перших хвилин сюжету вас знайомлять з головною героїнею кельтською дівчиною-воїном на ім’я Сенуа. Ще з малечку вона страждала рідкою формою психозу, майже весь час чуючи різноманітні голоси у своїй голові.

Скріншот 4 - огляд комп`ютерної гри Hellblade: Senua's SacrificeЧерез це юна міс сприймала світ інакше і, якщо рідна матір бачила хворобу власної дитини, як дар, інші ж представники племені були менш поблажливими. Вони часто звинувачували дівчину ледь не у всіх смертних гріхах, нарікаючи на те, що саме вона є причиною багатьох негод і наслала на них засуху, чуму чи інші хвороби. Найстрашнішим серед усього цього дійства є той факт, що на боці розгніваного натовпу часто знаходився і батько головної героїні. Він навпаки сприймав психічне захворювання Сенуа за прокляття богів.

Скріншот 5 - огляд комп`ютерної гри Hellblade: Senua's SacrificeЄдиним, хто крім матері підтримував головну героїню, не дивлячись на усілякі негаразди, незгоди та прикрі події, був її коханий – Ділліан, який  залишався поряд з нею у моменти радості і печалі. Лише завдяки йому вона навчилася військовому ремеслу, тихенько споглядаючи за багаточисленними тренуваннями молодого чоловіка на околицях власного поселення. Він насправді став для неї тим крихітним промінчиком щастя, втіхи та турботи, якої місцями їй так не вистачало. На жаль, так не могло тривати вічно.

Скріншот 6 - огляд комп`ютерної гри Hellblade: Senua's SacrificeТож, одного разу повернувшись з далекої мандрівки, Сенуа застала моторошну картину - весь табір племені був зруйнований вщент внаслідок атаки вікінгів, які розправилися з більшістю жителів, а Ділліана принесли у жертву богам в результаті жорстокого ритуалу. Переживши страшенну біль втрати, міс вирішила врятувати свою другу половинку з пазурів смерті та повернути його у світ живих. Взявши з собою лише меч, дзеркало та череп коханого, вона відправилася до одного з дев’яти  світів.

Скріншот 7 - огляд комп`ютерної гри Hellblade: Senua's SacrificeТого самого, де спочивають душі померлих, холодного, темного і туманного місця, з якого не повернувся живим ще не один мандрівник чи воїн, світу мертвих – Хельхейму. Саме тут на неї чекають безліч труднощів, великі страждання, боротьба зі власними страхами, скандинавськими Богами і їхніми прислужниками, що стануть перепоною на її шляху до цілі – такою є сюжетна зав’язка гри. А тепер традиційно переходимо до огляду технічних і гемплейних особливостей цього проекту. Перша несподіванка чатує на вас вже зі старту історії та не сумніваємося стане для когось приємним, а для когось вельми неприємним сюрпризом.

Скріншот 8 - огляд комп`ютерної гри Hellblade: Senua's SacrificeСправа в тому, що у грі зовсім немає туторіалу, який вже став невід’ємною частиною ледь не кожного сучасного проекту та знайомить користувача з базовими механіками. Вас, так-би мовити, відразу і без зайвих слів кидають з вогню та у полум'я, в кращих традиціях ігор початку двохтисячних, змушуючи відкривати для себе ті чи інші особливості методом спроб і помилок. Але й це ще не все, інтерфейсу, як такого, ви тут теж не знайдете, разом з ним відсутні показник рівня здоров’я головної героїні, міні-мапа чи маркера цілі, іншими словами – мінімум підказок.

Скріншот 9 - огляд комп`ютерної гри Hellblade: Senua's SacrificeЧерговим не менш жорстким аспектом гри, який викликав непоодинокі суперечки на просторах Інтернету і через що люто обурилися більшість юзерів, є незвична механіка смерті Сенуа. В одному із сюжетних моментів повелителька Хельхейму - богиня Хель вражає праву руку героїні смертоносною чорною гниллю. Скільки раз попереджали, от не треба тягти свої руки куди не просять. З кожною загибеллю ця зараза поширюється все вище і, якщо вона досягне голови, то історія войовничої дівчини добіжить кінця, а весь прогрес анулюється разом з ігровими сейвами.

Скріншот 10 - огляд комп`ютерної гри Hellblade: Senua's SacrificeУ цьому випадку будьте люб’язні розпочинати все з самісінького початку. Хтось з вас, побачивши назву жанру Hack and Slash, можливо провів для себе паралель з відомою серію God of War, очікуючи в цій грі схожих ураганних боїв з чіткими таймінгами та десятками супротивників за участі головної героїні. Відразу скажемо, бойова система зовсім не схожа на ту, що ми бачили у ексклюзиві для PlayStation і має з ним мало чого спільного. Сенуа зовсім не пара сильному Кратосу та при зустрічі з супротивниками поводить себе інакше.

Скріншот 11 - огляд комп`ютерної гри Hellblade: Senua's SacrificeНайближчим аналогом слугують бої у The Witcher 3: Wild Hunt чи For Honor, де ви граєте за самурая. Кельтська войовниця може наносити сильні або слабкі удари мечем, блокувати ворожі атаки чи ухилятися від них. Окремою здібністю є бойова концентрація, котра дає змогу на короткий період уповільнювати час. Не останню роль у сутичках займають і внутрішні голоси дівчини, що допомагають їй вберегтися від небезпеки. Наприклад, ворог збирається атакувати героїню зі спини, то за мить до цього ви почуєте попередження "Behind you!" чи "Evade!".

Скріншот 12 - огляд комп`ютерної гри Hellblade: Senua's SacrificeЗагалом більшість битв організовані досить просто, але потребуватимуть від вас блискавичної реакції, адже потерпіти поразку можна всього від трьох чи чотирьох пропущених ударів. Іншою механікою, яка змусить вас добре поміркувати є рішення різноманітних загадок. Часто на шляху Сенуа будуть зустрічатися замкнені двері зі спеціальними рунними символами, відімкнути які просто так не вийде. Спочатку треба зіставити малюнки на дверях з речами у реальному світі і лише знайшовши їх всі, вам дозволять пройти далі.

Скріншот 13 - огляд комп`ютерної гри Hellblade: Senua's SacrificeЛедь не забули про ще один важливий аспект гри – чудовий візуальний та звуковий дизайн. Розробники при роботі зі звуком скористалися технологією бінаурального запису, оцінити результати якої в повній мірі можна лише у непоганих стереонавушниках. Тож, якщо ви є одним з щасливих володарів цього девайсу, рекомендуємо проходити сюжет саме в них, так-би мовити,  для повного занурення у атмосферу світу головної героїні. Не розчаровує і  музичний супровід гри, а композиція з фінальної битви, мабуть запам’ятається багатьом надовго та неодмінно поповнить не один плейлист.

Скріншот 14 - огляд комп`ютерної гри Hellblade: Senua's SacrificeДо графіки і анімації немає взагалі жодних претензій, кінематографічні ролики зроблені на дуже високому рівні, а красивий дизайн ігрових локацій постійно радує очі. Було б чудово, якби хоч половина сучасних інді-проектів виглядали так само, як Hellblade, але це лише наші скромні забаганки і фантазії. Окремо велике дякую хочеться сказати всім акторам, які файно попрацювали над розкриттям персонажів історії. Особливо хочеться виділити майстерну роботу Меліни Юргенс, яка, без перебільшення, вдихнула життя в Сенуа, наділивши її живими, людськими емоціями, від чого у деякі трагічні чи депресивні моменти не раз хочеться співпереживати головній героїні.

Скріншот 15 - огляд комп`ютерної гри Hellblade: Senua's SacrificeНа жаль, у грі є декілька невеликих недоліків, одним з яких є бектрекінг, що особливо помітний у першій половині сюжетної лінії. Спочатку це не сильно кидається у очі, але згодом мандрувати одними і тими ж самими локаціями туди й назад з часом набридає. На щастя, ближче до фіналу історії, ця невелика проблема зникає повністю. В цілому Hellblade: Senua's Sacrifice вийшла не ідеальною, але вельми файною грою, котра підійде і сподобається далеко не всім. Дуже сміливий і ризикований експеримент студії Ninja Theory, за який вони, як мінімум гідні поваги.

Скріншот 16 - огляд комп`ютерної гри Hellblade: Senua's SacrificeМи, в свою чергу, отримали купу задоволення за ті сім годин історії, які переживали разом з Сенуа. Якщо ви очікуєте від Hellblade такого ж масштабу чи насиченості, як від Horizon Zero Dawn, Fallout 4 чи інших великих "ААА" ігор, то краще пропустіть її і даремно не розчаровуйте себе. Усім хто зацікавився - рекомендуємо спробувати зіграти у цей насправді унікальний ігровий проект. Адже, чесно кажучи, ігри присвячені скандинавській міфології, легендам і приказкам виходять не так вже й часто - за останні роки ми згадаємо лише серію The Banner Saga.

Скріншот 17 - огляд комп`ютерної гри Hellblade: Senua's SacrificeВсього 17,99$ у магазині Steam – це не так багато, порівняно з іншими сучасними новинками ігрової індустрії, за які вам запропонують заплатити шістдесят, вісімдесят чи сто доларів. Хоча вирішувати, як завжди вам, а ми бажаємо усім нашим читачам удачі та до зустрічі у наступному випуску!

Скріншоти комп`ютерної гри Hellblade: Senua's Sacrifice
Скріншот 18 - огляд комп`ютерної гри Hellblade: Senua's Sacrifice

Скріншот 19 - огляд комп`ютерної гри Hellblade: Senua's Sacrifice