Огляд комп`ютерної гри Mass Effect 3
Скріншот 1 - огляд комп`ютерної гри Mass Effect 3

Привіт усім читачам нашого сайту та фанатам комп’ютерних ігор, ось і настала черга розповісти вам про заключну частину оригінальної трилогії знаменитої та водночас улюбленої серед багатьох серії Mass Effect. Зустрічайте нашого сьогоднішнього гостя Mass Effect 3 – це комп’ютерна гра в жанрі Action role-playing, Third-person shooter розроблена канадською студією BioWare та видана при підтримці американської компанії Electronic Arts шостого березня 2012 року на PC, Xbox 360 та PlayStation 3. Сюжетні події гри розгортаються у 2186 році, приблизно через рік після фіналу Mass Effect 2. За ці довгі дванадцять місяців відбулося безліч подій, не всі з яких були приємними.

Скріншот 2 - огляд комп`ютерної гри Mass Effect 3 Успішно переживши самовбивчу місію і повернувшись живим з самого центру галактики, єдиний і знаменитий командор Шепард розірвав усі зв’язки зі своїми колишніми роботодавцями та повернувся на Землю. Представники Альянсу Систем зустріли його можливо зовсім не так, як того багатьом хотілося – не як героя, який, ризикуючи життям, знищив Колекторів, тим самим захистивши сотні тисяч людей, а навпаки, як зрадника. Справа в тому, що майже відразу військовим комітетом були висунуті звинувачення у співпраці командора з "Цербером", як терористичною організацією.

Скріншот 3 - огляд комп`ютерної гри Mass Effect 3Додайте до цього ще неприємний інцидент з вибухом ретранслятора в системі Бахак, що призвів до загибелі трьохсот тисяч батаріанців й отримаєте зовсім невеселу картину. На щастя в процес вчасно встигли втрутитися адмірали Стівен Хакетт та Джеймс Андерсон і, як результат, замість тюремного вироку Шепард відбувся лише домашнім арештом. Фрегат "Normandy SR-2" конфіскували, а лояльну команду, що пройшла за капітаном через багато труднощів, вогонь і воду, було просто розпущено, незважаючи на всі їхні військові заслуги та здобутки.

Скріншот 4 - огляд комп`ютерної гри Mass Effect 3Така ситуація продовжувалася, аж доки одного дня командора вчергове не викликали на допит перед комітетом Альянсу. Питанням на порядку денному стали Жнеці – гігантські кібернетичні машини, які прибули в галактику Молочного Шляху та взялися за жнива усіх розвинутих рас, як в тій приказці: "Чекали ви нас чи ні, але ми вже тут!". Це стало початком подій, що увійдуть в історію галактики, як "Війна зі Жнецями". Першими жертвами якої стали батаріанці, котрі зовсім не змогли протистояти масштабному військовому вторгненню.

Скріншот 5 - огляд комп`ютерної гри Mass Effect 3Вже за лічені дні частину представників цієї раси разом з Гегемонією, розташованою на планеті Хар'Шана було знищено, а іншу частину перетворено у жахливих хасків. Супротивник не зупинився на цьому і ціллю номер два стала наша рідна Сонячна Система. Незважаючи на готовність Альянсу до атаки ворога, їм не вдалося зупинити Жнеців, а лише тимчасово затримати їх, жертвуючи повністю четвертим флотом та половиною першого. Так чи інакше, всього через декілька годин оборону системи було прорвано, а десятки, якщо не сотні кораблів супротивника увійшли в атмосферу планети Земля і зненацька застали військовий комітет Альянсу, знищивши його одним влучним ударом.

Скріншот 6 - огляд комп`ютерної гри Mass Effect 3Серед усього цього хаосу командору Шепарду на пару з Девідом Андерсоном не лише вдається врятуватися, а й успішно дістатися Нормандії. Хоч адмірал і не погодився покидати рідну планету, а навпаки проявив бажання залишитися й координувати сили супротиву. Раптово на фрегат, надійшло повідомлення від Адмірала Стівена Хакетта, який розповів командору, що існує крихітний шанс завершити цю війну раз й на завжди. Він вказав на старі протеанські архіви, розташовані на планеті Марс, ті самі, які ще в далекому 2157 році стали справжнім поштовхом для розвитку людства, тепер можуть стати останньою надією для усіх жителів галактики.

Скріншот 7 - огляд комп`ютерної гри Mass Effect 3Виявляється, що серед архівних даних є креслення пристрою під назвою "Горн", так званої останньої зброї раси протеан, яку вони таки не встигли виготовити. Але, що це за зброя, як її застосовувати чи якими будуть наслідки її використання не знає ніхто. Поки спеціальні інженерні команди разом з вченими будуть розмірковувати та ламати голову над тим, як сконструювати цю чудо зброю, Шепард літатиме крізь галактику, що охоплена війною, в пошуках військових ресурсів, союзників, намагатиметься встановити мир між різними расами, подолавши чвари та загладивши старі провини.

Скріншот 8 - огляд комп`ютерної гри Mass Effect 3Робити все це він буде не один, а в оточенні старої-доброї команди, яка не потребує представлення: Джокер, Доктор Чаквас, EDI, Ешлі Уільямс, Ліара Т'Соні,  Гаррус Вакаріан, Талі'Зора. Звісно до особового складу додали декілька новачків - лейтенанта Альянсу Систем Джеймса Вегу та останнього представника раси протеан на ім'я Javik, але загалом відчуваєш себе, як вдома. Під час проходження сюжету командор зустріне і інших своїх підопічних, які тим чи іншим чином будуть допомагати йому у боротьбі з ворогом.

Скріншот 9 - огляд комп`ютерної гри Mass Effect 3Окрім стандартного візиту до Цитаделі і традиційного консиліуму з Радою, яка лише розведе плечима, на вас чекатиме подорож до Менае, одного з найбільших місяців Палавена, візит до секретної лабораторії ГОР (групи особливого реагування) на рідній планеті саларіанців - Сур'Кеш. Також командор Шепард побачить своїми очима Раннох – батьківщину кваріанців; відчує на собі вплив об’єднаного розуму гетів; пробіжиться крізь охоплені боями вулиці Тессії - "перлини галактики" або просто домівки азарі.

Скріншот 10 - огляд комп`ютерної гри Mass Effect 3Але не з одними жнецями треба буде воювати - крім різних видів хасків на вас чекатимуть безліч штурмовиків, центуріонів, інженерів, фантомів та атласів корпорації "Цербер". Складається таке враження, що голова організації - Illusive Man взагалі з'їхав з котушок та загорівся бажанням добитися контролю над гігантськими кібернетичними машинами, тому обладнав більшість своїх підопічних кіберімплантантами та випустив їх воювати, звісно ж "на благо людства". Приємною особливістю гри є й те, що більшість рішень зроблених вами протягом проходження попередніх частин серій враховується і ви, так-би мовити, самотужки бачите наслідки усіх дій.

Скріншот 11 - огляд комп`ютерної гри Mass Effect 3З сюжетною лінію ми завершили, тепер переходимо до геймплейних особливостей даного ігрового проекту. І першим фактом, який помітний майже відразу, є збільшення динаміки бойових зіткнень, адже головний герой навчився перекатам та може стрімко змінювати укриття, вміння різних класів стали ще різноманітнішими, а супротивники більш злішими. Деякі з них більше не сидять на місці, а навпаки стараються підійти якомога ближче чи навпаки викурити командора з насидженого місця гранатами.

Скріншот 12 - огляд комп`ютерної гри Mass Effect 3Вам не вдасться, як раніше, спокійно відсидітися за одним і тим же укриттям весь бій, відстрілюючи при цьому ворогів. Другою приємною зміною є відмова від класових обмежень, тобто кожному з спеціалістів доступна уся зброя. Завжди мріяли побігати біотиком зі штурмовою гвинтівкою в руках чи озброїти інженера чимось кращим, аніж звичайний пістолет – ця частина серії нарешті дарує вам таку можливість. Також розробниками була введена система ваги – взяли забагато зброї з собою, перевантаживши головного героя, будьте ласкаві розплачуватися повільним відновленням умінь, узяли лише якийсь один екземпляр – усі здібності будуть поновлюватися ще швидше.

Скріншот 13 - огляд комп`ютерної гри Mass Effect 3Третім, хоч невеликим, але приємним сюрпризом стане система модифікації зброї, яка здійснюються на спеціальному станку. Поліпшуйте улюблені гвинтівки, як забажаєте, встановлюйте приціли, стабілізатори, знижуйте їх вагу, збільшуйте місткість магазину та загальну кількість термозарядів – варіантів для вибору дуже багато. Всього на один екземпляр зброї можна встановити лише дві модифікації, будь це снайперська або штурмова гвинтівка, пістолет чи дробовик – тож, обирайте їх з розумом.

Скріншот 14 - огляд комп`ютерної гри Mass Effect 3На превеликий жаль у даного проекту є і декілька суттєвих мінусів. Першим з яких - мультиплеєрний режим, який, на нашу думку був зайвим, але в той час це стало трендовою річчю і розробники все ж таки вирішили додати його у гру. Загалом його можна описати всього двома словами "horde mode". Ви у складі команди з чотирьох гравців висаджуєтеся на одну з ігрових мап та повинні протриматися проти десяти хвиль ворогів, будь-то жнеці, "Цербер" чи колектори, час від часу виконуючи додаткові завдання.

Скріншот 15 - огляд комп`ютерної гри Mass Effect 3Кожен з матчів відрізняється один від одного за ступенем складності: бронза, срібло, золото та платина. Чим складнішим є пройдений рівень, тим більше кредитів отримує команда у винагороду, які потім витрачаються на придбання скриньок-кейсів з новою зброєю, ігровими персонажами, модифікаціями. І якщо с початку мультиплеєрний режим давав нові враження та можливості пограти за персонажів недоступних у одиночному режимі, наприклад, відчути себе гетом-розвідником або праймом, туріанцем, кваріанцем, дреллом, ворка чи навіть колектором, то вже через n-у кількість матчів ставало нудно від одноманітності супротивників, мап та однакового геймплею.

Скріншот 16 - огляд комп`ютерної гри Mass Effect 3Як казав знаменитий Deadpoolio the amazing – "It’s so booorrrring", а грати в цей режим треба було, хотіли ви того чи ні, для досягнення 100% готовності галактики у війни зі Жнецями. Проблемою №2 були та залишаються останні п’ять хвилин фіналу гри, які зводять на нівець усі файні враження від проходження сюжетної лінії. Фінал не тільки був дірявим мов друшляк у логічному плані, так ще після нього у голові з’являлося більше питань аніж відповідей, адже не зрозумілими залишалася доля галактики чи компаньйонів Шепарда.

Скріншот 17 - огляд комп`ютерної гри Mass Effect 3Про самого капітана скажемо, що це були три шляхи в один кінець, які не сильно відрізнялися один від одного, тобто щасливого кінця гри не вийшло. Сказати, що реакція фанатів серії була трошечки негативною буде не зовсім вірним твердженням, насправді форуми BioWare були забиті закликами від розлючених гравців переробити кінцівку, а деякі фанати навіть організовували акцію з доставкою червоних, синіх та зелених тістечок прямо до офісу з підписом: "Неважливо, який колір ви оберете, смак у всіх однаковий".

Скріншот 18 - огляд комп`ютерної гри Mass Effect 3Як наслідок, розробники взялися за голову і вже двадцять шостого червня видали на суд публіці розширену версію фіналу під назвою Extended Cut, яка, правду кажучи, залатала більшість нелогічностей і дірок, але не прибрала загального негативу зв’язаного з долею командора Шепарда, залишивши тисячі шанувальників серії розчарованими. Звісно після цього вийшло ще декілька сюжетних DLC: Leviathan, Omega, Citadel, які лаконічно доповнювали події основної сюжетної лінії, але майже не впливали на фінал.

Скріншот 19 - огляд комп`ютерної гри Mass Effect 3В цілому Mass Effect 3, хоч і поставив крапку у пригодах знаменитого командора Альянсу Систем, цей факт, на нашу думку, зовсім не робить дану гру поганою чи жахливою. Якщо ви полюбляєте космічну тематику та зацікавилися цим ігровим проектом, то радимо пройти всю оригінальну трилогію Mass Effect. Починайте знайомство з першої гри серії, а ми, як завжди, бажаємо усім нашим читачам удачі та до зустрічі у наступному випуску!

Скріншоти комп`ютерної гри Mass Effect 3
Скріншот 20 - огляд комп`ютерної гри Mass Effect 3

Скріншот 21 - огляд комп`ютерної гри Mass Effect 3