Огляд комп`ютерної гри Return to Castle Wolfenstein
Скріншот 1 - огляд комп`ютерної гри Return to Castle Wolfenstein

Привіт усім фанатам комп’ютерних ігор. Ми вирішили продовжити огляд класичних ігрових проектів, і цього разу до нас дісталася гра, котра несподівано стала справжнім хітом на початку двохтисячних. Вона сформувала еталонний образ шутерів від першої особи для багатьох фанатів серії Wolfenstein. Отже, зустрічайте нашого сьогоднішнього гостя Return to Castle Wolfenstein – це комп’ютерна гра в жанрі First-person shooter розроблена спільними зусиллями американських студій Gray Matter Interactive, Nerve Software, Splash Damage та видана компанією id Software далекого дев’ятнадцятого листопада 2001 року на PC. Версія для консолей Xbox та PlayStation 2 дісталася прилавків магазинів лише у травні 2003 року.

Скріншот 2 - огляд комп`ютерної гри Return to Castle WolfensteinІсторія найкращого американського шпигуна центрального відділу розвідки США продовжується. Друга світова війна вже в повному розпалі і в той час поки на фронтах ідуть кровопролитні бої Вільям "Бі-Джей" Бласковіц разом з напарником готується до чергової операції. На цей раз керівництво центрального офісу секретних операцій OSA зацікавила діяльність паранормальної дивізії СС, що активно проводила розкопки на території Египту. Нацисти чогось дуже зацікавилися персоною саксонського короля Генріха I та вже витратили багато коштів і часу на пошук його гробниці, але їх кінцева ціль залишалася невідомою для блоку союзників. Перед агентами ставлять завдання здобути необхідну інформацію, прослідкувавши за представниками СС та за будь-яку ціну передати її назад у штаб-квартиру.

Скріншот 3 - огляд комп`ютерної гри Return to Castle WolfensteinГоловний герой разом з агентом №1 успішно виконують поставлене завдання, але через деякий час на території Австрії обидва потрапляють у полон. Нацисти не дуже зраділи незваним гостям і, не гаючи часу, помістили Бласковіца та його напарника у в’язницю, розташовану у замку Wolfenstein, де на них чекали багаточисленні допити і катування. Оцінивши увесь колорит та люб’язність наглядачів Вільям вирішує швидше вибиратися з в’язниці. Досвідчений агент зненацька застає вартового і після його успішної нейтралізації готовий розпочати свій шлях на волю, озброєний піхотним ножем та пістолетом Люгера – все у кращих традиціях Wolfenstein 3D. Протягом проходження сюжетної лінії головний герой буде розкривати подробиці діяльності паранормальної дивізії СС.

Скріншот 4 - огляд комп`ютерної гри Return to Castle WolfensteinВи побуваєте на багаточисленних секретних базах та добре замаскованих підземних лабораторіях, спостерігатимете за окультними обрядами, зустрінете Вільгельма Штрассе на прізвисько "Deathshead", суттєво скоротите чисельність високопоставлених офіцерів та солдат нациської Німеччини. Важливу роль у грі відігравали секретні документи, котрі зустрічалися вам час від часу. З них можна було дізнатися багато чого цікавого – про мету тих чи інших нациських досліджень, про структуру паранормальної дивізії СС та їх успіхи у пошуку бажаних артефактів. В цій подорожі на Вільяма чекає багато небезпек, тому для самооборони Бласковіц може носити з собою великий арсенал зброї: починаючи від описаних вище ножа та пістолета Люгера, Colt 1911, гвинтівки Mauser 98k і FG-42, пістолета-кулемета MP-40, Томсона M1A1 чи STEN mk IIS та закінчуючи важким гранатометом Panzerfaust, вогнеметом, гранатами та динамітом.

Скріншот 5 - огляд комп`ютерної гри Return to Castle WolfensteinОкрім реальних екземплярів зброї у грі наявно ще декілька футуристичних, наприклад шестиствольний кулемет чи електрична гармата "Тесла". До цього всього щастя можна додати станкові кулемети MG-42, який на жаль головний герой не може переносити з собою. Уявіть собі секретного агента, що носить з собою у рюкзаку кілограмів тридцять чи сорок усілякої зброї та вибухівки – і не може знайти місця для одного маленького станкового кулемету – просто жах! Зазвичай кожне з завдань гри ви можете пройти в двох різних стилях. З одного боку можна спробувати пройти ігровий рівень класичним стелсом, застаючи супротивників зненацька і знешкоджуючи їх у рукопашну, за допомогою ножа чи на відстані, використовуючи пістолет з глушником чи старий-добрий STEN mk IIS, який постійно перегрівався після декількох пострілів.

Скріншот 6 - огляд комп`ютерної гри Return to Castle WolfensteinЗ іншого боку режим Rambo ніхто не відміняв, але й тут готуйтесь до того, що вороги відразу увімкнуть тривогу та будуть готові зустріти вас у всеозброєнні. Приємно радує у грі й різноманіття ворогів, спочатку вам зустрічатимуться лише звичайні солдати вермахту та офіцери, але згодом до них приєднаються елітні підрозділи СС, парашутисти та вогнеметними. Але й це ще не все - на деяких рівнях вам зустрінуться лицарі Генріха I, повернені з мертвих за допомогою окультизму, що будуть вставати прямо з могил. Хоч виглядають вони кумедно, але не слід їх недооцінювати. Підійшовши достатньо близько, Бі-Джей може отримати від них пару неприємних ударів сокирою чи мечем, що зовсім не піде на користь його здоров’я. Не забудьте про убер-солдат та спритних електричних лоперів, що є вершиною секретних нациських експериментів та доставлять вам чимало проблем.

Скріншот 7 - огляд комп`ютерної гри Return to Castle WolfensteinГра є достатньо хардкорною, як і більшість ігрових проектів початку двохтисячних. Бласковіц, хоч є дуже досвідченим оперативником, але він не супер герой і не може зупиняти ворожі кулі. Слід завжди бути на готові, адже кулеметна черга, ворожа граната чи супер-солдат, що раптом з’явиться із-за кута, можуть вмить відправити нашого шпигуна на той світ. Тож, після кожної важкої битви слід було активно шукати аптечки та броню, щоб тримати свого персонажа у формі. Як альтернатива, здоров’я головного героя можна поповнювати за допомогою гарячої їжі - фірмові німецькі ковбаски та шнапс прийшлися Бласковіцу до смаку. Не забули розробники й про традиційні секретні локації, які можна знайти досліджуючи рівень. Наприклад, ось за картиною лежить золотий злиток, а за каміном знаходиться невелике приміщення з додатковими аптечками і зброєю.

Скріншот 8 - огляд комп`ютерної гри Return to Castle WolfensteinСлід також сказати декілька слів про чудовий музичний супровід гри, що влучно передавав атмосферу кожного ігрового рівня та ситуацій, в які потравляв головний герой. Невеликим недоліком гри можна назвати лише те, що боєзапас у пістолета-кулемета MP-40, M1A1 та STEN mk IIS був спільний, але на загальному фоні це явище можна класифікувати, як несуттєву дрібницю, аніж серйозну проблему. В цілому Return to Castle Wolfenstein вийшов, без перебільшення прекрасним ігровим проектом про шпигунів часів Другої світової війни, з чудовою атмосферою та яскравими персонажами. Ця гра стала для багатьох фанатів визнаною ігровою класикою і еталоном серії Wolfenstein. Якщо вам подобаються динамічні шутери спробуйте зіграти в цю чудову гру, вона однозначно варта витрачених на неї грошей та часу. А ми бажаємо усім нашим читачам удачі і до зустрічі у наступному випуску!

Скріншоти комп`ютерної гри Return to Castle Wolfenstein
Скріншот 9 - огляд комп`ютерної гри Return to Castle Wolfenstein

Скріншот 10 - огляд комп`ютерної гри Return to Castle Wolfenstein