Огляд комп`ютерної гри Saints Row IV
Скріншот 1 - огляд комп`ютерної гри Saints Row IV

Привіт усім фанатам ігор у відкритому світі. Цей випуск ми присвятимо огляду ігрового проекту, що розпочав свій шлях у вигляді великого сюжетного доповнення до Saints Row: The Third під назвою Enter the Dominatrix. Після банкротства компанії THQ і багаточисленних чуток про згортання роботи на ним, він завершився виходом чергової частини культової серії. Тож, зустрічайте нашого сьогоднішнього гостя Saints Row IV – це комп’ютерна гра в жанрі Action-adventure розроблена американською студією Volition та видана німецькою компанією Deep Silver двадцятого серпня 2013 року на PC, PlayStation 3 та Xbox 360.

Скріншот 2 - огляд комп`ютерної гри Saints Row IVІсторія банди Святих продовжується, точніше кажучи набирає ще один виток у нескінченному обороті пригод. З моменту фіналу попередньої гри серії проходить цілих п’ять років. За такий довгий період змінюється багато речей, так учасники вуличної банди, що в свій час стали королями міста Стілпорт добираються до влади. Складно в це повірити, але великий бос стає небагато й немало – президентом США з власним овальним кабінетом, купою охорони, грошей та безмежними можливостями. Звісно тут є й інша сторона медалі, тепер на нього очікували нудні зустрічі з виборцями, слідкування за рейтингами, конкурентна боротьба з іншими політичними діячами та майже щоденне спілкування з представниками ЗМІ, які можна люб’язно спихнути на плечі напарників, наприклад обтяжити Кінзі Кенгсінгтон.

Скріншот 3 - огляд комп`ютерної гри Saints Row IVІ от все розпочинається зі звичайного рутинного дня, коли наш містер президент йде на чергову прес-конференцію, але раптом дізнається від знайомих несподівану новину – на Америку скоро нападуть інопланетяни. Покрутивши пальцем біля скроні, головний герой не придає цій інформації будь-якої уваги та спокійно йде собі далі у справах, але раптом дах Білого Дому здіймається в повітря й на горизонті з'являються декілька десятків космічних кораблів. На трибуну разом з оплічниками спускається імператор прибульців – Зіньяк.

Скріншот 4 - огляд комп`ютерної гри Saints Row IVВін проголошує усім присутнім не дуже приємну звістку – людство стане непоганим доповненням до інопланетної імперії Зін. Це в свою чергу неабияк розлючує президента США, який разом зі своїми лейтенантами намагається дати відсіч інопланетянам за допомогою значного арсеналу зброї, але всі його зусилля виявляються марними. Інопланетні загарбники поступово викрадають кожного з знайомих головного героя, а скоро й він сам опиняється в руках імператора. Прийшовши до тями біг бос розуміє, що він потрапив у велетенську халепу, адже Зіньяк не просто викрав більшість людей з планети Земля, а й помістив всіх у віртуальну реальність, де він може робити все, що забажає.

Скріншот 5 - огляд комп`ютерної гри Saints Row IVЧому симуляція є такою схожою на Стілпорт, ніхто не знає, тож Saint - Matrix finally has you. Головний герой вирішує тікати, здобувши інопланетний корабель, що йому в принципі й вдається зробити, але тут виникає наступна проблема – імператор прибульців знищує Землю, дезінтегрувавши її на мільйон маленьких часточок. Лідер Святих розуміє, що йому вже нікуди подітися та вирішує виступити проти Зіньяка, визволити усіх захоплених людей, поклавши край симуляції та інопланетній імперії в цілому. З цього і починається сюжетне оповідання гри.

Скріншот 6 - огляд комп`ютерної гри Saints Row IVПротягом проходження основної сюжетної лінії ви будете поступово звільняти своїх лейтенантів з полону, переживаючи їхні найстрашніші кошмари та готуватися до грандіозної битви з імператором. Як і в Saints Row: The Third можна вільно досліджувати симуляцію, збираючи колекційні предмети, знищуючи інопланетні аванпости, зламуючи магазини та виконуючи додаткові завдання. Не знаємо кому прийшла в голову ця геніальна ідея, але тепер у головного героя є суперсили. Здіймайтеся в повітря та бігайте по вулицях з шаленою швидкістю, мов супермен чи літайте по небу, як Нео - привіт із Prototype та Prototype 2.

Скріншот 7 - огляд комп`ютерної гри Saints Row IVЗаморозка, пірокенез, телекінез та багато інших здібностей чекатимуть на вас. Кожне з цих унікальних вмінь можна поліпшувати, використавши спеціальні кластери, які розкидані по місту. Прикро, що завдяки всім цим суперсилам ви взагалі не будете користуватися наземним чи повітряним транспортом, оскільки в цьому не буде потреби. В рамках сюжетної лінії буде декілька епізодів з використанням авто, але більшість часу ви проведете на своїх двох. Відтак колекціонування автомобілів, літаків, гелікоптерів, тюнинг та більшість того, що ви звикли робити в попередній грі серії відразу втрачає цінність.

Скріншот 8 - огляд комп`ютерної гри Saints Row IVНікуди не поділася стандартна система поліпшення характеристик головного героя, перенесена з Saints Row: The Third. Здобувши певну суму коштів та підвищивши рівень поваги боса Святих, можна буде поліпшувати максимальний рівень здоров'я, збільшувати боєзапас наявних видів зброї та резистентність персонажа до різних типів атак супротивників. Можливо розробникам не вистачало всього того асортименту штурмових і снайперських гвинтівок, дробовиків, пістолетів, вибухівки, адже вони вирішили додати до вже існуючого арсеналу декілька насправді чудернацьких екземплярів.

Скріншот 9 - огляд комп`ютерної гри Saints Row IVНайвідомішим з новинок є Dubstep Gun, за допомогою якого ви будете знешкоджувати ваших ворогів під різні музичні композиції або ж Black Hole Launcher, котрий буде створювати чорні дірки, засмоктуючи в них усі оточуючи предмети, автомобілі та супротивників. Цікаво, що тепер ви будете вільні не тільки поліпшувати характеристики різних видів зброї, а й повністю змінювати їх зовнішній вигляд. Радуй й те, що в грі залишилася безбашеність, несерйозність, фірмовий гумор та чудовий музичний супровід.

Скріншот 10 - огляд комп`ютерної гри Saints Row IVВи знайдете багато посилань на інші популярні ігрові проекти та кінофільми, починаючи з Mass Effect, Metal Gear Solid, Call of Duty та закінчуючи знаменитою кінокласикою Aliens, Terminator Джеймса Кемерона або The Matrix братів Вачовскі. Основним недоліком гри є те, що нам фактично майже не показують нічого нового, а по суті в котре стараються розповісти історії знайомих персонажів. Звісно побачити Шаунді в старому образі, пережити трагічну історію Джоні Гета та його дружини Аїші чи поборотися з представниками банд "The Brotherhood", "The Ronin" та "Sons of Samedi" із Saints Row 2 викликає відчуття ностальгії, але це все ми вже бачили.

Скріншот 11 - огляд комп`ютерної гри Saints Row IVСкладається таке враження, що у розробників закінчилися ідеї та їм вже нічим здивувати. Звісно нові персонажі – робот CID та агент спец призначення МІ6 – Аша Одекар лаконічно вписуються в історію, але цього, відверто кажучи, замало. Основний антагоніст - Зіньяк є однобоким, слабко прописаним персонажем та майже не розкривається протягом проходження сюжету, з'являючись на екрані лише декілька разів за усю гру. Також ігровому проекту бракує wow-моментів, персонально з всього сюжету нам запам’яталося лише дві сцени: втеча з корабля прибульців та битва з гігантською банкою газованого напою "The Saints Flow" на ім'я Paul.

Скріншот 12 - огляд комп`ютерної гри Saints Row IVНе рятує ситуацію знайомий усім професор Genki, хоч поява цього персонажа в яскравому костюмі кота на екрані одразу викликає посмішку, але за перемогу над ним більше не дають мільйон, а всього тридцять тисяч, що трохи сумно. Зрозумійте нас правильно - в цілому Saints Row IV є чудовою грою, що доставляє багато емоцій, особливо при кооперативному проходженні разом з друзями. Але, правду кажучи, цей ігровий проект відчувається, як значне доповнення до попередньої гри, аніж повноцінна номерна частина серії.

Скріншот 13 - огляд комп`ютерної гри Saints Row IVВихід проекту викликав багато суперечок серед фанатів і навіть два сюжетних доповнення Enter the Dominatrix та How The Saints Save Christmas не змінили ставлення та загальну картину. На жаль Saints Row IV не змогла повторити успіх попередньої частини серії - Saints Row: The Third, яка й досі залишається для багатьох еталонною. Чи варто витрачати на неї свій час і кошти – кожен вирішуйте для себе сам, а ми бажаємо усім нашим читачам удачі і до зустрічі у наступному випуску!

Скріншоти комп`ютерної гри Saints Row IV
Скріншот 14 - огляд комп`ютерної гри Saints Row IV

Скріншот 15 - огляд комп`ютерної гри Saints Row IV