Огляд комп`ютерної гри Serious Sam HD: The First Encounter
Скріншот 1 - огляд комп`ютерної гри Serious Sam HD: The First Encounter

Привіт усім читачам нашого сайту та фанатам компютерних ігор. Ми продовжуємо огляд популярних проектів ігрової індустрії та сьогодні вирішили привернути вашу увагу до ремастеру культової серії Serious Sam. Огляд на оригінальну гру ми вже зробили, якщо зацікавилися – ласкаво просимо до архіву. Пані та панове, зустрічайте нашого сьогоднішнього гостя Serious Sam HD: The First Encounter – це комп'ютерна гра в жанрі First-person shooter розроблена хорватською студією Croteam та видана американською компанією Devolver Digital двадцять четвертого листопада 2009 року на PC та Xbox 360.

Скріншот 2 - огляд комп`ютерної гри Serious Sam HD: The First EncounterІсторія створення цього проекту тягнеться ще з далекого 2007 року. Після релізу Serious Sam: The First Encounter та Serious Sam: The Second Encounter у 2001 та 2002 році, що стали визнаною ігровою класикою, підтвердженою багатьма ігровими виданнями, журналістами та гравцями,  розробники зробили ще й Serious Sam II, який у 2005 році відразу поділив усіх фанатів на два табори. Одним гра насправді сподобалася, а інші критикували її за комічний, майже мультиплікаційний стиль та виражали лише негатив.

Скріншот 3 - огляд комп`ютерної гри Serious Sam HD: The First EncounterДо речі, ми вже встигли оглянути данні ігри, якщо зацікавлені – шукайте в архіві оглядів. Тож, після усіх цих подій голова студії разом з командою розробників сіли за круглий стіл, оцінили такі новинки на ринку, як Doom 3 та Quake IV та зрозуміли, що їм потрібен абсолютно новий ігровий движок. Так, наявні Serious Engine та Serious Engine 2 можна було використовувати, але тоді ігри, розроблені на їх основі,  не змогли б конкурувати на рівних з майбутніми релізами інших студій. Співробітники Croteam вмить взялися за роботу та в результаті прикладених зусиль, фінансових інвестицій та кропіткої роботи десятків програмістів, компанія вже у травні 2007 року заявила про свій новий ігровий проект на новітньому движку Serious Engine 3.

Скріншот 4 - огляд комп`ютерної гри Serious Sam HD: The First EncounterНа превеликий жаль, анонсований у дві тисячі сьомому році шутер так й не вийшов за межі студії, але водночас комусь із співробітників прийшла в голову чудова ідея – зробити перероблену версію першої частини пригод Сема Стоуна, іншими словами перенести на новий ігровий движок класичний Serious Sam: The First Encounter. Ось так ця гра дісталася прилавків звичайних та віртуальних магазинів та почала радувати усіх фанатів класики. Що такого особливого в цьому ігровому проекті – давайте розглянемо його детальніше.

Скріншот 5 - огляд комп`ютерної гри Serious Sam HD: The First EncounterВже з перших хвилин гра викликала приплив ностальгічних емоцій: ось той самий телепорт та завантажувальний екран суперкомп'ютера NETRICSA (NEuro TRonically Implanted Combat Situation Analyzer), який ми бачили майже вісім років тому, ті ж самі ігрові локації з мальовничими давньоєгипетськими та пустельними пейзажами і купою секретів, розлючені одноокі гнаари, кліри, сіріанські бики та безголові камікадзе, що стрімко біжать на зустріч головному герою. Все так знайомо, але на стільки відрізняється від того, що ми звикли бачити в оригінальній грі.

Скріншот 6 - огляд комп`ютерної гри Serious Sam HD: The First EncounterЦе і не дивно, адже завдяки Serious Engine 3 та його особливостям  таким, як  підтримка нової системи HDR-рендерингу, поліпшеної технології освітлення та затінення, різноманіттю шейдерних ефектів, а також реалістичній поведінці фізичних об'єктів на ігрових локаціях складається абсолютно інше відчуття від проходження знайомих рівнів. Як і тоді Sam "Serious" Stone самотужки, озброївшись двома револьверами, помповою рушницею, пусковою установкою, автоматом Томсона, важким XM214-A Minigun-ом, гранатометом, XL-2 Lasergun-ом та гігантською SBC Cannon йде в бій проти десятків міньйонів зловісного та страшного Ментала.

Скріншот 7 - огляд комп`ютерної гри Serious Sam HD: The First EncounterПринципово новими режимами в Serious Sam HD: The First Encounter  стали кооператив, що на відміну від розподіленого навпіл екрану для двох гравців в оригінальній грі, давав можливість грати на різних комп'ютерах через Інтернет мережу та мультиплеєрний режим. З першим режимом все зрозуміло - якщо вам було нудно проходити сюжетну компанію одному, то можна було завжди покликати на допомогу друзів та разом з ними поринути в майже безперервні та дуже динамічні бої з участю десятків супротивників.

Скріншот 8 - огляд комп`ютерної гри Serious Sam HD: The First EncounterДругий режим давав змогу усім охочим позмагатися між собою у декількох режимах, починаючи від добре знайомого Deathmatch та закінчуючи Beast Hunt-ом. Фанати серії та хардкорні гравці, що проходили оригінал можуть поставити до гри декілька дорікань, наприклад те, що швидкість руху головного героя стала трохи більшою або те, що відтепер він може досить високо підстрибувати, за рахунок чого можна легко уникати атак деяких супротивників, банально перестрибуючи через них. Хтось може сказати: "Shame on you guys… ви зробили Сема більш казуальним", але це далеко не так.

Скріншот 9 - огляд комп`ютерної гри Serious Sam HD: The First EncounterНа нашу думку, ці зміни були зроблені лише з одною ціллю – привернути увагу гравців ще не знайомих з даною серією та водночас не відлякнути їх надмірною хардкорністю. Хочемо сказати, що незважаючи на ці зміни, гра все ще залишається такою ж складною і хардкорною - просто так пройти її від початку і до кінця, не прикладаючи зусиль, не вийде. В цілому Serious Sam HD: The First Encounter вийшов чудовим ремейком, який дав змогу усім фанатам серії ще раз пережити пригоди Сема Стоуна, а людям, що не знайомі з серією – відкрити для себе найкрутішого героя усіх часів.

Скріншот 10 - огляд комп`ютерної гри Serious Sam HD: The First EncounterТож, якщо ви є фанатом даного жанру чи вам просто подобаються динамічні шутери – спробуйте зіграти в цей файний ігровий проект, а  наша історія добігає кінця. Ми хочемо побажати усім нашим читачам удачі та до зустрічі у наступному випуску!

Скріншоти комп`ютерної гри Serious Sam HD: The First Encounter
Скріншот 11 - огляд комп`ютерної гри Serious Sam HD: The First Encounter

Скріншот 12 - огляд комп`ютерної гри Serious Sam HD: The First Encounter