Огляд комп`ютерної гри Watch Dogs
Скріншот 1 - огляд комп`ютерної гри Watch Dogs

Привіт усім фанатам ігор у відкритому світі, сьогодні ми оглянемо один ігровий проект, що в свій час наробив багато шуму та тим самим викликав досить багато суперечок між його фанатами. Зустрічайте Watch Dogs – це комп'ютерна гра в жанрі Action-Adventure, Third-person shooter розроблена канадською студією Ubisoft Montreal та видана французькою компанією Ubisoft двадцять сьомого травня 2014 року на PC, Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 та PlayStation 4. Чому ж коло цього ігрового проекту було стільки галасу, а тому що вперше його презентували ще на Е3 2012 і на той час він виглядав бездоганно та перехоплював подих.

Скріншот 2 - огляд комп`ютерної гри Watch DogsСудячи з невеликого ролику показаного тоді, у гри було все добре, як з картинкою так і в плані геймплею. Відразу знайшлися певні особистості, що почали пророчити цій грі великий успіх, вказуючи на те, що вона навіть зможе переплюнути знамениту серію Grand Theft Auto, але ось вона дісталася релізу і результат більшість з нас знає. Тож, давайте розберемося детальніше, що представляла з себе Watch Dogs на 2014 рік, які у неї плюси та мінуси і чи варто витрачати на неї свій дорогоцінний час. Вже з перших хвилин гри ми переносимося до Чикаго, міста в якому вперше корпорація Blume вирішила випробувати та успішно втілила у життя свою нову комп'ютерну систему під назвою "ctOS".

Скріншот 3 - огляд комп`ютерної гри Watch DogsЦя автоматизована електронна система контролювала усі комунікації міста та пильно слідкувала за кожним із його жителів, вивчаючи їх психологічний профіль, смаки та вподобання через спеціальні камери відеоспостереження. Уряд міста разом з корпорацією Blume запевнили усіх у повній надійності системи та наголосили на тому, що від тепер Чикаго стане найбезпечнішим куточком у США, а усім злочинам на вулицях буде покладено край. Більшість люду позитивно сприйняли дану інновацію, але серед громадян знайшлися й ті, що вирішили боротися з системою та назвали себе незалежною групою хакерів DedSec, поставивши собі за мету розкрити усю правду про так звану "систему вашого майбутнього".

Скріншот 4 - огляд комп`ютерної гри Watch DogsСама "ctOS" стала справжнім "подарунком" для багатьох шукачів інформації чи легкої наживи, серед яких був і наш головний герой – Ейден Пірс. Того вечора він разом зі своїм найкращим другом Деміеном Бренксом вирішили добряче підзаробити, виконуючи чергове замовлення. Завітавши до найдорожчого готелю Чикаго, Ейден почав злам мережі за допомогою свого смартфону і майже добрався до бажаної цілі, але в один момент щось пішло не так і йому довелося стрімголов тікати. Провал такої операції зовсім не порадував замовників та, як наслідок, Ейден став мішенню для свого колишнього роботодавця.

Скріншот 5 - огляд комп`ютерної гри Watch DogsТож, одного дня, коли він повертався на автомобілі з риболовлі разом зі своїми двома племінниками – дев'ятирічним Джексом та шестирічною Єленою на нього напали. Це була страшна аварія, яку на превеликий жаль пережили не всі, а від отриманих травм дівчинка загинула, що стало справжнім ударом для Ейдена. Ледь залишившись в живих разом з Джексом та провівши декілька днів у лікарні, він присягнув собі за будь-яку ціну знайти і помститися усім хто винен в смерті його племінниці – так і розпочинається довга та заплутана історія головного героя гри.

Скріншот 6 - огляд комп`ютерної гри Watch DogsСюжетне оповідання стартує через рік після тих жахливих подій. За цей час Ейден не сидів склавши руки та отримав прізвисько "Vigilante" або месник. Він цілий рік шукав інформацію про замовників його вбивства, але поки що йому вдалося знайти лише виконавця контракту - бідного Моріса Вегу, який відразу отримав на горіхи за все те, що було зроблено ним у минулому. Протягом проходження основного сюжету та в гонитві за бажаною інформацією Ейден побуває у десятці напружених ситуацій, переживе збройні облави, добряче побігає від поліції, зустріне інших учасників DedSec.

Скріншот 7 - огляд комп`ютерної гри Watch DogsНаприклад, чарівну та водночас дуже обережну дівчину на ім'я Клара Лілл, що більшість часу ховається під нікнеймом Badboy17 або харизматичного Реймонда Кінні - розробника "ctOS" на прізвисько "Ті-Бон". Головний герой не побоїться кинути виклик вуличній банді Black Viceroys з їхнім лідером Делфордом Уейдом, якого усі називають "Ірак", чи зустрітися віч навіч з найвпливовішою людиною в Чикаго – Дермотом Куїнном – головою Chicago South Club. Безперечно радує те, що розробники постаралися зробити окрім основної компанії ще й декілька додаткових побічних завдань.

Скріншот 8 - огляд комп`ютерної гри Watch Dogs Тож, якщо вам в якийсь момент набридне проходити сюжет – можете взятися за пошук серійного вбивці, що тримає в страху все місто, зламуйте спеціальні точки доступу "ctOS" та дізнаватися ще більше інформації про жителів або перешкоджайте потраплянню нелегальних партій зброї на вулиці –  вам буде чим зайнятися в Чикаго. Більшість з цих завдань є насправді цікавими та за проходження кожного з них на вас чекає винагорода – це може бути нова зброя, автомобіль, відкриття нового вміння Ейдена або додаткова батарейка для акумулятору смартфона.

Скріншот 9 - огляд комп`ютерної гри Watch DogsІгровий процес нагадує нам класичний шутер від третьої особи, але головною особливістю є акцент на варіативності проходження місій, які можна зіграти абсолютно трьома різними стилями. Першим є класичний Rambo style – берете з собою штурмову гвинтівку, гранатомет, побільше вибухівки та йдете влаштовувати смертельний феєрверк ворогам. Другим стилем проходження місій є стелс, якщо ви полюбляєте не піднімати багато шуму – ось вам пістолет чи автомат з глушником та поліцейська дубинка, яка стане у нагоді для швидкої нейтралізації супротивників у ближньому бою.

Скріншот 10 - огляд комп`ютерної гри Watch DogsМожна обрати і третій варіант у тому разі, якщо вам ніяк не хочеться лізти в осине гніздо та підривати у повітря всіх. На цей раз за допомогою камер відеоспостереження можна сканувати ігрову локацію та виявити спеціальну точку доступу, а потім, зламавши її та скачавши усю необхідну інформацію спокійно піти собі геть - ніхто навіть не дізнається, що ви були там. Ще однією особливістю гри є смартфон та гаджети головного героя, за допомогою якого можна взаємодіяти з системою "ctOS". Спочатку у Ейдена є мінімальний доступ, але по мірі проходження сюжету йому відкриються нові можливості.

Скріншот 11 - огляд комп`ютерної гри Watch DogsНаприклад, ви зможете переключати світлофори при втечі від поліції, відключати світло у цілому місті на декілька десятків секунд, щоб швидко накивати п'ятами від бандитської облави, збільшувати тиск в системі водопостачання і це ще не всі перелічені вміння головного героя. Місто не стоїть на місці, а живе своїм життям - вирішили влаштувати стрілянину на вулиці - одразу знайдеться добросовісний житель, що спробує викликати поліцію. Звісно можна запобігти цьому, використавши jammer і тим самим заблокувати сигнал або, якщо ви достатньо спритний, то можна спробувати підбігти до громадянина та добряче накричати на нього, від чого він відразу кине телефон.

Скріншот 12 - огляд комп`ютерної гри Watch DogsСлід зазначити, що Ейден не може зламувати систему "ctOS" раз за разом. На кожну дію він витрачає певний заряд батареї до свого смартфону – тож слід бути уважним, щоб раптом не залишитися з розрядженим акумулятором посеред втечі від поліції або бандитів. Важливою складовою гри є репутація головного героя, що впливає на ставлення жителів міста до нього. Якщо ви будете перешкоджати злочинам у Чикаго, нейтралізуючи зловмисників, то репутація Ейдена буде зростати і, як наслідок, громадяни будуть більш спокійними та пропонуватимуть різноманітні знижки у магазинах.

Скріншот 13 - огляд комп`ютерної гри Watch DogsУ тому випадку, якщо ваші дії на вулицях  призведуть до масової загибелі ні в чому невинних жителів – репутація буде падати, а оточуючи вас NPC будуть боятися Ейдена і телефонуватимуть до поліції при першій нагоді. Гра має всього декілька значних недоліків. Першим з яких, як це не дивно, є сам головний герой – Ейден Пірс. Він жодним чином не змінюється протягом гри - весь час холоднокровний, ходить з кам'яним лицем та проявляє емоції лише у присутності молодшої сестри Ніколь та племінника Джекса.

Скріншот 14 - огляд комп`ютерної гри Watch DogsЙого переповнюють спогади про втрату племінниці Єлени та більшість часу він відчуває докори сумління, але в цілому його портрет можна назвати дуже мізерним. Смішно споглядати за тим фактом, що той же самий  "Ті-Бон" чи Джорді Чин є набагато цікавішими за головного героя та мають ліпше опрацьований характер, а це лише другорядні персонажі гри. Проблемою під номером два є достатньо дивна фізична модель поведінки більшості авто. Наприклад під час погоні, коли важкий автомобіль не може "скинути" з дороги мотоцикл, яким керує наш головний герой.

Скріншот 15 - огляд комп`ютерної гри Watch DogsХтось може сказати, про проблему під назвою graphic downgrade, але ми не вважаємо її критичною. Погодимося, що гра не виглядає так захоплююче, як тоді на Е3 2012, але назвати візуальну картинку поганою у нас не повертається язик. Зрозумійте, що супер-мега графіка та високий рівень деталізації – це лише одна із складових будь-якої гри. Скільки разів ми бачили багато ігрових проектів з красивою картинкою, але крім неї у гри не було нічого цікавого, оскільки сюжет, опрацювання головного героя і оточуючого його світу було відверто на дуже слабкому рівні.

Скріншот 16 - огляд комп`ютерної гри Watch DogsВ цілому Watch Dogs – вийшла вельми суперечливою грою. З одного боку вона хоч і отримала високі оцінки від профільних ігрових ЗМІ, але більшість гравців сприйняли новий IP французів доволі прохолодно. Незважаючи на усі вище перераховані складності та недоліки, це не завадило розійтися їй загалом в більш ніж десять мільйонів копій на усіх платформах, що досить непогано, як для нового ігрового проекту. Купувати цю гру чи ні, як завжди вирішувати вам, а ми бажаємо усім нашим читачам удачі та до зустрічі у наступному випуску.

Скріншоти комп`ютерної гри Watch Dogs
Скріншот 17 - огляд комп`ютерної гри Watch Dogs

Скріншот 18 - огляд комп`ютерної гри Watch Dogs