Огляд комп`ютерної гри Wolfenstein: The Old Blood
Скріншот 1 - огляд комп`ютерної гри Wolfenstein: The Old Blood

Привіт усім читачам нашого сайту та фанатам комп'ютерних ігор. Цей випуск ми вирішили присвятити доповненню до одного з найкращих шутерів 2014 року - Wolfenstein: The New Order, огляд на який ви можете відшукати у архіві. Пані та панове, зустрічайте нашого сьогоднішнього гостя Wolfenstein: The Old Blood - це комп'ютерна гра в жанрі First-person shooter, Action-Adventure, розроблена шведською студією MachineGames та видана при підтримці американської корпорації Bethesda Softworks п`ятого травня 2015 року на PC, PS4 та Xbox One.

Скріншот 2 - огляд комп`ютерної гри Wolfenstein: The Old BloodГра є самостійним пріквелом до Wolfenstein: The New Order, як не раз наголошували розробники у рекламних матеріалах: "Before The New Order, there was… The Old Blood". Сюжетні події розгортаються у 1946 році, Друга світова війна йде повним ходом, а армія Третього Рейху поступово захоплює весь європейський континент, відтісняючи у кровопролитних битвах армії союзників. Командування чітко усвідомлює, що має значні шанси програти це масштабне збройне протистояння і активно намагається обернути ситуацію на фронтах на власну користь, але безуспішно.

Скріншот 3 - огляд комп`ютерної гри Wolfenstein: The Old BloodНа щастя, спільними зусиллями розвідки та OSA, вдається встановити місцезнаходження однієї цікавої речі, яка може переломити хід усієї війни та позбавити нацистів їхніх інноваційних розробок одним стрімким і потужним ударом. Ключем до всього є невеличка папка з документами, котра містить данні з координатами дослідницького комплексу самого генерала Вільгельма фон Штрассе на прізвисько "Deathshead". Єдина проблема в тому, що дістати її не так просто, вона знаходиться в руках голови паранормальної дивізії СС - Хельги фон Шаббс, яка на даний момент проживає у тому самому стародавньому замку Wolfenstein, розташованому десь високо над двома невеликими містечками Wulfburg та Paderborn посеред самісінького альпійського хребта.

Скріншот 4 - огляд комп`ютерної гри Wolfenstein: The Old BloodЦя особа є не лише відповідальна за більшість останніх нацистських археологічних розкопок на території Європи та дослідження окультних явищ, а й відшукала для Рейху десятки, якщо не сотні, стародавніх артефактів різноманітних епох. Військове командування розуміє, що відкрита атака на таку добре захищену фортецю буде коштувати їм дуже багато, натомість вони вирішують використати свого найкращого шпигуна – Вільяма Джозефа Бласковіца на прізвисько "Бі-Джей". Вже через декілька днів керівництвом OSA ініціюється секретна операція під кодовою назвою "Wolfstone" і от після відносно короткого брифінгу двоє високопосадовців СС їдуть на автомобілі з офіційним візитом у фортецю.

Скріншот 5 - огляд комп`ютерної гри Wolfenstein: The Old BloodБласко, вибачте офіцер Helmut Franz, разом зі своїм найкращим другом та вірним напарником – Річардом Веслі, котрий на час операції носить кодове прізвисько "Agent One", під прикриттям прямують прямісінько до ворожого лігва. І хоч спочатку операція проходить успішно, адже обом агентам вдається не лише без проблем проникнути до головного офісу Хельги, а ще й не підняти по тривозі увесь замок. В кінці кінців удача все-таки відвертається від них, бажаної папки з документами на місці вони не знаходять, а, навпаки, в кращих традиціях серії потрапляють у полон.

Скріншот 6 - огляд комп`ютерної гри Wolfenstein: The Old BloodСпочатку, добряче отримавши по пиці від уберсолдата, а потім ще раз від штурмбанфюрера Руді Йегера, Вільям приходить до тями без зброї на підлозі власної камери розташованої глибоко у тюремному блоці. Дивуємося, як у головного героя не виникло відчуття дежавю, адже це вже його третій візит до цієї фортеці, котрий розпочинається приблизно з того ж самого сценарію – привіт Wolfenstein 3D та Return to Castle Wolfenstein. Ні для кого вже не буде новиною, що Бласковіц не планує залишатися за гратами надовго та вже за мить, знайшовши уламок водостічної труби, розпочинає свій шлях на волю – такою є сюжетна зав’язка гри.

Скріншот 7 - огляд комп`ютерної гри Wolfenstein: The Old BloodТепер ми переходимо до опису гемплейних особливостей даного ігрового проекту. Якщо вам вже знайомий Wolfenstein: The New Order, то в цій грі ви відчуєте себе, як вдома. Бі-Джей може носити з собою значний арсенал зброї, окрім вже описаної вище труби, до інвентарю протагоніста потраплять стандартний піхотний ніж, пістолет з глушником, двоствольний обріз, штурмова гвинтівка 1946-T чи важкий кулемет MaschinenGewehr 1946. Знайдуться тут і нові, раніше небачені, види зброї, наприклад: напівавтоматичний дробовик Schockhammer, снайперська гвинтівка Bombenschuss і нарешті зовсім невеликий, але дуже потужний Kampfpistol, який стріляє розривними ракетами.

Скріншот 8 - огляд комп`ютерної гри Wolfenstein: The Old BloodРозробники залишили без змін основні механіки гри, як і раніше, ви можете проходити частину рівнів у двох різних стилях. З одного боку, безцеремонно, взявши до рук дві штурмові гвинтівки, гучно з розмахом і великою кількістю вибухів чи з іншого боку, тихо, використовуючи лише метальні ножі та пістолет з глушником для безшумної нейтралізації офіцерів та інших солдатів. Нікуди не поділася система поліпшення персонажа, але цього разу замість чотирьох окремих напрямів на вас чекає всього шістнадцять окремих здібностей, відкривати які потрібно шляхом виконання міні-завдань.

Скріншот 9 - огляд комп`ютерної гри Wolfenstein: The Old BloodНаприклад, знешкодили дві сотні супротивників з важкого кулемета і Бласко отримає можливість носити його з собою або підібрали п’ять десятків касок і, як наслідок, збільшили максимальний запас броні. Нововведень у грі дуже мало, але це не значить, що ми залишимо їх без уваги. Виявляється, згадана нами раніше водостічна труба це не лише файне знаряддя ближнього бою, а й прекрасний інструмент для того, щоб дертися по стінах - дуже схожий на льодоруби із сіквелу Call of Duty: Modern Warfare.

Скріншот 10 - огляд комп`ютерної гри Wolfenstein: The Old BloodЩе однією новинкою є й те, що крім перебільшення рівня здоров’я Бласковіц тепер має змогу робити теж саме і з бронею. Іншими словами брати більше аптечок чи бронежилетів, котрі на короткий період часу допоможуть йому у битві, але не слід забувати, що показник хелс поінтів та броні відносно швидко повертається до стовідсоткового рівня. Не забули розробники й про колекційні предмети та усілякі таємні кімнати, розкидані на ігрових рівнях. Їх пошук не буде марною тратою часу, адже всередині на вас чекають справжні скарби: золоті злитки, листи чи ще більше припасів.

Скріншот 11 - огляд комп`ютерної гри Wolfenstein: The Old BloodОкреме спасибі хочеться сказати за сховані секретні рівні, котрі перенесуть головного героя прямісінько у Wolfenstein 3D. Вас змусять ще раз пройти шляхом першої глави пригод молодого Бі-Джея "Escape from Wolfenstein" і не сумніваємося – ця невелика дрібниця неодмінно викликає у когось відчуття ностальгії за відомою ігровою класикою. Приємно радують і невеличкі пасхалки у вигляді шолома із The Elder Scrolls V: Skyrim, демона з Doom чи відсилки до знаменитої п'єси Вільяма Шекспіра. На жаль у гри є декілька недоліків, які не варто залишати без уваги.

Скріншот 12 - огляд комп`ютерної гри Wolfenstein: The Old BloodПершим з них є ігровий двигун id Tech 5. Даному проекту так і не вдалося здихатися тих самих симптомів і болячок, котрі переслідували Wolfenstein: The New Order  у 2014 році. Для тих, хто не знає чи зовсім не стикався з цією проблемою, скажемо наступне: під час гри текстури рівнів чи персонажів дозавантажувалися ще декілька секунд при старті місії, особливо це було помітно на PC. Звісно розробники постаралися швидко виправити цю прикрість патчами і, врешті-решт, їм успішно вдалося це зробити.

Скріншот 13 - огляд комп`ютерної гри Wolfenstein: The Old BloodНедоліком під номером два є те, що більшість антагоністів - Хельга фон Шаббс та Еммеріх Шрейнер опрацьовані в рази гірше ніж, Фрау Ірен Енгель чи генерал Вільгельм фон Штрассе з оригінальної гри. Єдиним персонажем, який хоч якось дотягується до їхнього рівня є Руді Йегер, але з ним ви зустрінетеся лише у першій половині гри. З іншого ж боку чекати від доповнення, котре вдвічі коротше за Wolfenstein: The New Order – всього вісім глав замість шістнадцяти, тієї ж самої глибини та детального опрацювання кожної дрібниці було б не зовсім доречно.

Скріншот 14 - огляд комп`ютерної гри Wolfenstein: The Old BloodВ цілому Wolfenstein: The Old Blood вийшло не ідеальним, але вельми непоганим самостійним доповненням з яскраво вираженими плюсами та мінусами. Просто не очікуйте від нього дуже багато - впевнені, воно вас не розчарує. Грати в нього чи ні, вирішувати вам, а ми, як завжди, бажаємо усім нашим читачам удачі та до зустрічі у наступному випуску! - "Okay, Naizs are all dead you can... Nevermind."

Скріншоти комп`ютерної гри Wolfenstein: The Old Blood
Скріншот 15 - огляд комп`ютерної гри Wolfenstein: The Old Blood

Скріншот 16 - огляд комп`ютерної гри Wolfenstein: The Old Blood